Könnyebb a révészek dolga a Megyeri híd miatt

Vágólapra másolva!
Kissé fellélegeztek a dunakeszi révészek, mert reggel sokan komp helyett a kedden átadott Megyeri hídon keltek át a Dunán. A forgalom a közeli utakon alig nőtt, a kamionok viszont a tiltó táblák ellenére is átrobognak egyes városokon - mondták a környék településeinek polgármesterei, akik szerint idő kell, hogy beinduljon a forgalom.
Vágólapra másolva!

Vegyes érzésekkel figyelik a Megyeri híd közelében lakók az új M0-s híd forgalmát. A közeli települések polgármesterei szerint mindenkinek tetszik az új híd, de a növekvő forgalomtól félnek - annak ellenére, hogy a környéki települések útjain szerdán nem lett sokkal több autó, mondták az [origo] által megkérdezett polgármesterek. Az M0-s új hídját kedden öt óra előtt adták át, két és fél évig épült, és 63 milliárd forintba került.

Valamelyest nőtt a forgalom, de forgalomszámlálást majd csak később végzünk - fogalmazott óvatosan Morvay Miklós, Pomáz alpolgármestere. Szerinte a pomáziak aggódnak, hogy nemsokára egyre több autó tart majd Budakalászról Pomázon keresztül a tizes út felé a Megyeri híd miatt.

Az alpolgármester szerint az a baj, hogy nem kapták még meg a garanciát a Pomázt elkerülő útra, pedig ahhoz, hogy örülhessenek a hídnak, Pomáz tehermentesítésére is szükség lenne. Pomázon ugyan kihelyeztek 12 tonnás súlykorlátozást jelző táblákat, a nagy kamionok azonban ugyanúgy behajtanak a településre - tette hozzá Morvay.

Derce Tamás, Újpest polgármestere szerdán reggel a Megyeri híd lábánál járt. A Váci úton reggel dugó volt, az M0-s felől érkező, Újpest felé forduló sávban pedig 100-150 méteres lehetett a sor a lámpás kereszteződésnél - mondta Derce. A polgármester szerint ugyanakkor "ahhoz is egy év kell, hogy beinduljon egy tisztességes borozó", vagyis a kevesebb mint egynapos híd későbbi forgalmát még nem lehet előre látni. Szerinte egy hónapon belül már lehet becsléseket készíteni a híd forgalmáról.

Nem tapasztaltam változást - mondta a délelőtti forgalomról Illés Melinda, Dunakeszi jegyzője. A jegyző szerint nem nehéz felmérni a forgalom változásait, hiszen a polgármesteri hivatal éppen a főút mellett van. Egy dunakeszi lakos eddig 45 perc alatt jutott el Szentendrére, ez az idő a híd átadásával 25 percre csökkent. A településen egyelőre nem tudják megbecsülni, mennyivel nő vagy csökken majd az utak zsúfoltsága.

A változást még Szigetmonostoron sem látják előre. A falu polgármestere, Molnár Zsolt csak annyit tudott, hogy a dunakeszi kompon dolgozó révészek jelezték: reggel kevesebben használták a kompot átkelésre, sokan valószínűleg kipróbálták a Duna új hídját.



Itt megnézheti a Megyeri híd átadását

Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere korábban üdvözölte a híd átadását, de azt csak cseppnek nevezte a tengerben. A budakalászi önkormányzati testület korábbi állásfoglalása szerint pedig a kormány a Megyeri híd átadásával rászabadította a településre a többletforgalmat.