Sztrájkkal fenyegetnek az állásukat féltő postások

Vágólapra másolva!
Sztrájkkal fenyegetnek a postások, ha a Magyar Posta nem garantálja nekik, hogy a jövőben is saját alkalmazottaival kézbesíti a leveleket a vidéki városokban. A fővárosi postahivatalok egy részénél már most is külső vállalkozásokat bíznak meg a levélszállítással, ami a szakszervezet szerint elveszi a kézbesítők munkáját és biztonságát.
Vágólapra másolva!

Sztrájkbizottságot alakít a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ), ha a Magyar Posta Zrt. nem garantálja, hogy Budapesten kívül más városokban már nem szervezi ki a levelek kézbesítését külső vállalkozóknak - írja a Magyar Nemzet szerdai száma. A főváros egy részén már most is külső vállalkozó végzi a hagyományos levélposta-forgalmi szolgáltatást.

Az állásukat féltő postások érdekvédelmi szervezete a napokban felméri, hogy Budapesten hány postahivatalt érint a kiszervezés, és hogy ez milyen mértékben veszélyezteti a postai kézbesítők munkáját. Ádám István, a POFÉSZ elnöke elismerte, hogy a munka kiszervezése a cégnek anyagilag megéri, de szerinte az így szerzett hasznot a munkavállalók fizetik meg. A külső vállalkozó által alkalmazott dolgozókra ugyanis nem vonatkozik a kollektív szerződés, nekik nem kell 13. havi fizetést, valamint egyéb szociális és jóléti juttatásokat fizetni.

A szakszervezet szerint le kell zárni a folyamatot, és meg kell akadályozni, hogy a főváros után máshol is kiszervezzék a kézbesítést. Jelenleg külső cégek Budapest 23 kerületében viszik házhoz a hírlapokat és reklámküldeményeket, 11 kerületben pedig az egyszerű postaleveleket is.