Felfüggesztett börtönre ítélt csütörtökön a bíróság egy férfit, aki a szeptember 20-i rendbontáson üvegpalackot dobott rendőrök felé. Az ügyészség fellebezett a döntés ellen. Csütörtökön kezdődött egy másik férfi pere is, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Szabadság téren rendőröket próbált megdobálni.

Egy év felfüggesztett börtönbűntetésre ítélt csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy férfit, aki a szeptember 20-i rendbontás során üvegpalackot dobott rendőrök felé.

A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztete. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakra hivatkozva fellebbez a döntés ellen.

A vádlott vallomásában azt mondta, nem üveget, hanem sörös dobozt dobott a rendőrök felé. Közölte, ittas állapotban volt, és felindultságában dobta el a tárgyat. A bíróság két rendőrt hallgatott meg tanúként, akik azt mondták, a vádlott, amikor rohantak felé, egy üvegpalackot hajított feléjük.

Az ügyben eljáró bíró az ítélet indokolásában elmondta, hogy a vádlott részbeni beismerése mellett igyekezett a felelősségét tompítani, ezért az ő szavahihetősége nem bír olyan súllyal, mint a vele szemben elhangzó tanúvallomások. A bíróság az ügyész által előterjesztett csoportos elkövetéssel egyetértett, de azzal nem, hogy a férfi a cselekményt felfegyverkezve követte volna el.

Ugyancsak csütörtökön, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kezdődött annak a férfinek a pere, akit garázdaság vétségével vádol az ügyészség, amiért a Szabadság téren egy pontosan meg nem határozott tárgyat dobott a rendőrök felé. A férfi vallomásában nem ismerte el tettét.

A perben két rendőrtanút is meghallgatott a bíróság, egyikük azt mondta: látta, amint a férfi valamit eldobott, röviddel később el is fogták. A pert a jövő hétre napolták, mert a bíróság kérte az ügyészséget, hogy szerezze be a történtek idején készült videofelvételeket.

A szeptember 20-i rendbontás akkor kezdődött, amikor a Magyar Demokratikus Charta és a cigányszervezetek demonstrációja ellen tiltakozó radikálisok Hősök terei rendezvényükről a Szabadság térre értek. A rendbontók macskaköveket, Molotov-koktélokat, égő anyagokat és cipőket dobáltak a szovjet hősi emlékmű, illetve az azt védő rendőrök felé. A rendőrség az este fél nyolcig tartó összecsapások alatt 15 embert állított elő.