Megússza Gyurcsány a tetemre hívást az MSZP-konresszuson

Vágólapra másolva!
Az MSZP október 11-i rendkívüli kongresszusán nem fognak szavazni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés című írásáról - mondta pénteken a Nap-keltében Lamperth Mónika, az MSZP elnökének kabinetvezetője. Lamperth szerint azért "kongresszusi dokumentum" lesz, ezt Szekeres Imre elnökhelyettes vezetésével készítik elő.
Vágólapra másolva!

Lamperth Mónika, az MSZP elnökének kabinetvezetője szerint nem szavaz az MSZP október 11-i rendkívüli kongresszusa a miniszterelnök Megegyezés című írásáról. Erről az MTV Nap-kelte című műsorában beszélt Lamperth pénteken.

"A Megegyezés az egy kiindulópont, de a Megegyezés dokumentum maga nem lesz kongresszusi dokumentum, effektíve, konkrét szavazás erről (...) nem lesz" - mondta Lamperth Mónika.

A kabinetvezető szerint lesz kongresszusi dokumentum, ezt a párt alapszabálya alapján a szerkesztőbizottság készíti elő, amit Szekeres Imre elnökhelyettes vezet. Lamperth azt mondta: Szekeres a javaslatsort nem a "kisujjából kapja ki", hanem az MSZP elnökségében megfogalmozódott szándékokból áll össze, valamint abból, amiről a következő egy hétben szóba kerül a vitákban az MSZP helyi szervezeteiben, küldöttcsoportjaiban.

Arra a felvetésre, hogy a kongresszus eredetileg három alternatíva között döntött volna - az előre hozott választás, az SZDSZ által javasolt szakértői kormány vagy a Megegyezés elfogadása között - most azonban már csak ez utóbbi maradt, Lamperth Mónika azt válaszolta: szerinte a kongresszus nem vált okafogyottá, csak átalakult a célja és a funkciója.

Szerinte komoly politikai feladvány az MSZP és a kormány számára, hogyan tud többséget teremteni az adótörvényekhez és a költségvetéshez. Lamperth a Nap-keltében arról beszélt, hogy egy ilyen időszakban MSZP legmagasabb döntéshozó testületének kell adnia néhány olyan erős impulzust, politikai támogatást, ami mentén az MSZP és a kormány meg tudja a többséget teremteni.