Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Fővárosi Főügyészség abban az ügyben, amely arra adott volna választ, hogyan kerültek az Országos Választási Bizottságnál (OVB) korábban népszavazási kezdeményezést tett Kálmán László nyelvész személyes adatai a Hír Tv-hez - írta a szombati Népszava, hozzátéve, hogy az érintett panasszal élt.

A nyelvész magánszemélyként a Fidesz által kezdeményezett témákban - a vizit, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése -, de ellenkező értelemben adott be népszavazási kezdeményezést.

Elektronikus formában tett beadványát később sajtótájékoztatón ismertette a Fidesz, és - bár kilétét nem fedte fel - a Hír Tv a lakásán kereste fel. Utóbb az OVB fideszes delegáltja, Bordás Vilmos maga ismerte el: ő továbbította pártjának Kálmán László adatait, bár tagadta, hogy a Hír Tv is tőle tudta meg a nyelvész címét - olvasható a lapban.

Kálmán László az ügyészségnek válaszul küldött panaszában rávilágít, hogy a döntés végkövetkeztetése ellentmondó. Az ügyészség arra hivatkozott, hogy az OVB hitelesítését követően Kálmán személyes adatai amúgy is nyilvánossá váltak volna.

Csakhogy azok még előbb kiszivárogtak, mielőtt az OVB döntött volna, ráadásul a lakcím és a foglakozás még ekkor sem nyilvános adat. Az elutasító határozat arra is hivatkozott, hogy Kálmán maga is a nyilvánossághoz fordult, ám ezt már csak azután tette meg, hogy a Hír Tv felkereste - áll a Népszavában.