Vágólapra másolva!
Néhány hét múlva nyilvánosságra hozza a kormány a MeH honlapján a máig titkos állambiztonsági iratokról szóló szakértői jelentést, méghozzá az ígéretek szerint teljes terjedelmében - értesült a miniszterelnök környezetéből a szombati Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Kenedi János vezette szakértői testület egy évig vizsgálódott az egykori állambiztonsági iratokat őrző szerveknél, vagyis a titkosszolgálati irattárakban. Munkájuk annak feltárására irányult, milyen történeti forrásanyagokat nem adtak át a levéltáraknak a szolgálatok a korábbi irategyesítés során, és vajon miért.

A lap értesülése szerint a bizottság tagjai az elmúlt egy évben több száz folyóméternyi iratot néztek át, de csak nyilvántartásokat, lajstromkönyveket, szabályos selejtezési jegyzőkönyveket láthattak. Magukat a jelentéseket ugyanis csak anonimizáltan tekinthették meg.

Mást is szívesen megnéztek volna?

Mindez azért érdekes, mert Kenedi korábban az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy a hajdani állambiztonság hivatásos tisztjeinek aktáira és a tisztek által vezetett munkanaplókra lenne leginkább kíváncsi. Egy másik régi nyilatkozatában Kenedi azt mondta, hogy ha az anyaguk megjelenik, akkor "újra kell írni a történelmet".

Most viszont a publikálás előtt állítólag a titkosszolgálatok kihúztak bizonyos részeket a jelentésből. Az egyik szolgálat például a felére húzta volna az anyagot, de a Népszabadság információi szerint Kenediék kérésére Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat irányító miniszter beavatkozott az ügybe.

Gyurcsány is támogatja

Szilvásy és Kenedi a jelentés átadásakor, szeptember 11-én kiadott közös közleményükben azt írták, hogy a javaslatok várhatóan három héten belül a nemzetbiztonsági kabinet, illetve a kormánykabinet elé kerülnek, majd a titokminiszter felhatalmazást kér a kormánytól az országgyűlési döntést igénylő intézkedési javaslatok ötpárti egyeztetésére, "kezdeményezni fogja továbbá, hogy a kormánydöntés után a bizottság teljes jelentése váljon hozzáférhetővé a Miniszterelnöki Hivatal honlapján".

A Népszabadság úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő is az anyag nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza.