Folytatja a munkát a 4-es metró alagútját fúró cég

Vágólapra másolva!
A hét elejétől fokozatosan felveszi a munkát a Bamco konzorcium, amely múlt héten állt le a 4-es metró Gellért téri állomásának építésével. A fővárosnak sikerült megállapodnia a többletköltségei megfizetését követelő kivitelezővel.
Vágólapra másolva!

A hét elejétől fokozatosan folytatja a munkát a Bamco konzorcium, miután átmeneti megállapodás született a DBR Metró Projekt Igazgatóság és a kivitelező között - olvasható a metróépítés koordinálásával megbízott DBR közleményében

A megállapodás lényege, hogy a döntnöki bizottsági határozatokban javasolt 13 millió euró - 3 milliárd forint - összeget a konzorcium megkapja ugyan, ám a DBR bírósághoz fordul és amennyiben a bíróság alacsonyabb összeget ítél meg, akkor a különbség visszavonható.

A cég azért állt le az építkezéssel múlt hétfőn, mert nem kapta meg az általa követelt többletköltségeket. A Bamco az elmúlt másfél évben hozzávetőleg 150 többletköltség-követelést nyújtott be, közel 37 milliárd forintra becsült értékben. A főváros ezek közül 25 követelést tart jogosnak, 1,6 milliárd forint értékben.

A megállapodást követően a konzorcium fokozatosan felveszi a munkát, azon munkafázisok kivételével, melyekre nem rendelkezik engedéllyel. Ilyen például az alagútépítés, amellyel már korábban leállt a cég. A Bamconak ugyanis nem volt engedélye egy összekötő alagút megépítésére a Szent Gellért térnél, emiatt a hatóság leállíttatta a fúrópajzsot

A DBR szerint hamarosan rendeződik a Fővám téren kialakult helyzet is. A Hídépítő a napokban adja be kérelemmódosítását az állomás építési engedélyéhez. A jóváhagyás legkésőbb decemberig megszülethet - írja a DBR.