Kiderül a héten, hogy csökken-e a parlament létszáma

Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődik az országgyűlés háromnapos ülése, ahol megkezdik az adótörvények vitáját. A képviselők ezen kívül döntenek a parlament létszámának esetleges csökkentéséről, a Robin Hood-adóról, és vitáznak a miniszterelnök Megegyezés című programjáról is.
Vágólapra másolva!

Megkezdik a képviselők az adótörvények vitáját az országgyűlés hétfőn kezdődő háromnapos ülésén, amelynek keretében a kormányfő Megegyezés című programjáról vitanapot is tartanak. Napirenden van a 200 fős parlament ügye és a Robin Hood-adó is.

Hétfő: kitüntetések, informatikai szakadék

Hétfőn döntenek a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről, valamint a Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló törvény módosításáról. Az előterjesztésre azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság egy 2007-es határozatában kimondta, hogy a köztársasági elnököt valódi döntési jog illeti meg a kitüntetések adományozásában, jogosult és egyben köteles megtagadni az alkotmányos értékrendbe ütköző kitüntetés adományozását.

A módosítás szerint a jövőben ezeket a kitüntetéseket vissza is lehet vonni azoktól, akik arra érdemtelenné váltak. Nem lehet olyan személyt kitüntetésre javasolni, akit bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek, amíg büntetését a bűnügyi nyilvántartásból nem törölték, vagyis a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alóli mentesülés még nem elég a kitüntetéshez.

Döntenek azokról az ötpárti országgyűlési határozati javaslatokról, amelyek az e-befogadásról, a Magyarországon kialakult informatikai szakadék csökkentéséről, valamint az ezzel kapcsolatos eseti bizottság létrehozásáról szólnak. Az előterjesztés szerint Magyarországon informatikai szakadék alakult ki, amely mára kettéosztotta a társadalmat az internetet készségszinten használókra és az azt használni képtelen tömegekre. A cél, hogy "a digitális szakadékot" 2010-ig megfelezzék.

Kedd: 200 fős országgyűlés, Megegyezés program

Kedden kezdődik a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló törvény módosításának vitája. Az előterjesztéssel ki kívánják szűrni azokat a szervezeteket, amelyeknek a támogatása nem egyeztethető össze az alapprogram szellemiségével, ilyenek például a pártok által alapított civil szervezetek. Napirenden szerepel a Fidesz-KDNP javaslata az alkotmány módosítására, a parlament létszámának csökkentése érdekében. Az előterjesztésben az Országgyűlés létszámát 200 főben határozzák meg.

A szocialisták kezdeményezésére nyolcórás időkeretben vitanapot tartanak Magyarország megújításának lehetséges irányairól, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által ismertetett Megegyezés című programról.

Szerda: adótörvények, Robin Hood

Szerdán szintén nyolcórás időkeretben megvitatják a képviselők egyes adó- és járulék törvények módosítását. Veres János pénzügyminiszter szerint az adóváltoztatások nyomán összességében 205 milliárd forinttal csökken az adóterhelés, ennek harmada a lakosságnál, kétharmada a vállalkozásoknál jelentkezik. A személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának sávhatára évi 1,7 millióról 2 millió forintra emelkedik. A társasági adó mértéke januártól 16 helyett 18 százalék, a 4 százalékos különadó megszűnik.

Megkezdődik a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslat, közismertebb nevén a Robin Hood-adó vitája. Az energiatermelőknek és -kereskedőknek nyolcszázalékos jövedelemadót kell fizetniük jövőre a törvényjavaslat szerint, amiből a kormány évi 30 milliárd forint bevételt vár. Az adó alapja lényegében a társasági nyereségadó alapja. Az MSZP-n kívül egyik parlamenti párt sem támogatja az előterjesztést.