Tállya kilépne a tokaji világörökségi területből

Vágólapra másolva!
A tokaji kultúrtájhoz tartozó Tállya település vezetője azt fontolgatja, a világörökségi terület része maradjon-e a falu - olvasható a Népszabadság keddi számában. A polgármester szerint a védettséggel járó szigorúbb szabályok gátolják a beruházásokat.
Vágólapra másolva!

Néhány település azt fontolgatja, hogy kilép a 2002-ben világörökségi címet kapott tokaji kultúrtáj védett területéből, mert a címmel járó szigorú szabályozások gátolhatják a térség fejlődését - írta kedden a Népszabadság. Még nem volt példa arra, hogy bárki a világörökségi terület csökkentését kérte volna Magyarországon.

Osika József, az egyik érintett település, Tállya polgármestere egy kistérségi összejövetelen arról beszélt: a rendkívüli kötöttséggel járó feltételek miatt nem épülhetnek ipari üzemek Tokaj-Hegyalján, pedig ezek létfontosságúak a települések számára.

Osika szerint ezek az üzemek a helyieket sokkal nagyobb számban tudnák foglalkoztatni, mint a kiemelten kezelt borászat vagy az idegenforgalom. A munkanélküliséggel küzdő térségnek így ma több kára származik a világörökségi címből, mint amennyi haszna - állította a polgármester.

Májer János tokaji polgármester, aki egyben a Tokaj Világörökségi Egyesület elnöke "hisztériának" nevezte a települések felvetését, szerint azt a szerencsi szalmatüzelésű erőművel szembeni borvidéki ellenállás okozza.

Májer szerint épülhet ipari üzem világörökségi területen is, csak annak működése nem árthat a térség értékeinek. Májer azt mondta: a világon mindenhol fejlődést eredményezett a világörökségi cím az érintett vidékeknek.

A tokaji polgármester hozzátette: nemrég ért véget az a kétmilliárd forintot meghaladó borvidéki program, amelynek során több, az idegenforgalmi vonzerőt erősítő beruházás is elkészült, és most újból elérhetők lesznek olyan források, amelyekre csakis világörökségi területeken található falvak és városok pályázhatnak.