Csökkent a hívők aránya Magyarországon

2008.10.08. 7:01

Az elmúlt tíz évben visszaesett Magyarországon a vallásosak és a templomba járók aránya - írja a Népszabadság egy bécsi felmérésre hivatkozva. A kelet-közép-európai országok közül Románia a legvallásosabb, Magyarország hátul kullog a sorban.

Minden korosztályban csökkent a vallásosak és a templomba járók aránya Magyarországon - írja a Népszabadság arra a felmérésre hivatkozva, amelyet a Fessel bécsi közvélemény-kutató intézet készített 14 kelet-közép-európai országban. A vizsgálat felekezeti hovatartozás nélkül, általánosságban a kereszténységgel fogalkozott. Hasonló kutatás utoljára 1997-ben készült.

Tíz évvel ezelőtt a felnőtt magyar lakosságnak több mint 20 százaléka nagyon vallásosként határozta meg önmagát. Ez a szám a mostani felmérés szerint 15 százalékra csökkent. Ennél is nagyobb mértékben csökkent a rendszeresen templomba járók aránya: 26,5 százalékról 19-re. Egyúttal 30-ról 35 százalékra nőtt azok száma, akik soha nem mennek templomba.

Teljesen megszűntek a falu és a város közötti különbségek, ma már nem érvényes a megállapítás, hogy a kisebb településeken erősebb a vallásosság. A kutatás vezetői szerint feltételezhető, hogy 1997-ben, az előző vizsgálat idején, a rendszerváltás hatására volt nagyobb a magukat vallásosnak tartók aránya.

A vizsgált országok közül Románia a leginkább vallásos, kevéssel lemaradva következik Lengyelország és Moldávia. A legjelentősebb emelkedés Szlovákiában következett be, míg a legnagyobb visszaesés Litvániában és Magyarországon. Vallásosság szempontjából Magyarország hátulról a negyedik a sorban: csak a volt NDK-t, Csehországot és Szlovéniát előzzük meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK