Melaminnal szennyezett mogyorót találtak Balmazújvárosban

2008.10.08. 12:31

A megengedettnél csaknem nyolcszor több melamint tartalmazó mogyorót találtak egy balmazújvárosi cég telephelyén még szeptember végén. A hatóságok zárolták a termékeket, és uniós gyorsriasztást tettek közzé.

Határérték feletti melamin-szennyezettségű sajtos mogyorót találtak Balmazújvárosban szeptember 30-án egy szúrópróba-szerű ellenőrzésen a Blue East Impex Kft. telephelyén - mondta Süth Miklós szakállamtitkár, országos főállatorvos szerdán. A Kínából származó P-Nut Crackers Chips Snack World sajtos mogyoróban kilogrammonként 19,9 milligramm melamint találtak a Hajdú-Bihar megyei élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei, ezért a terméket zárolták. Az élelmiszerekben legfeljebb 2,5 milligramm melamin lehet kilogrammonként.

A mintavétel szeptember végén történt, a vizsgálat eredménye október 8-ra készült el, ezután intézkedett az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság megyei szervezete. Miután a helyszínen zárolták a termékeket, értesítették a többi megyét is, s az eredmény bekerült a Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe is - mondta el a főállatorvos.

KAPCSOLÓDÓ CIKK