Szakított az MDF és a Tisztelet Társasága

2008.10.08. 15:03

Elutasította az MDF 2010-es választási együttműködésre vonatkozó ajánlatát a Tisztelet Társasága, amely állítólag az úgynevezett szépkorúak érdekeit képviseli. A társaság felszólította  Vas János képviselőt, hogy lépjen ki az MDF frakcióból, amely így megszűnne létezni.

A Tisztelet Társasága (TT) felbontotta az MDF-fel való választási együttműködést - áll a szépkorúakat képviselő szervezet ügyvivője Schmuck Andor szerdai közleményében. Az elnökség "hosszas tárgyalások után" úgy határozott, hogy az MDF 2010-es választási együttmüködésére vonatkozó ajánlatát elutasítja, és kezdeményezi a 2006-os választási megállapodás felbontását is - írta Schmuck.

"Az elnökség elfogadta az ügyvivői testület javaslatát, és felszólítja Dr. Vas János országgyűlési képviselőt, hogy lépjen ki az MDF frakcióból és függetlenként képviselje a szépkorúakat a Magyar Országgyűlésben" - áll a társaság közleményében. Vas kilépésével megszűnne az MDF képviselőcsoportja, mivel a házszabály által előírt minimum, 10 fő alá csökken a létszáma.

"A történtek ellenére Vas János továbbra is az MDF-frakció tagja" - közölte késő délután Herényi Károly, az MDF-frakció vezetője. A közlemény szerint a képviselő "semmilyen módon nem jelezte", hogy távozni kíván a képviselőcsoportból, így a frakció "jövőjével kapcsolatos aggodalmak alaptalanok".

Vas Jánost, aki 2006-ban az MDF országos listájának 9. helyéről jutott a parlamentbe, az [origo] szerdán délután nem tudta elértni. Egyik munkatársa szerint a képviselő egyelőre nem kíván nyilatkozni a sajtónak.

A BIT-től az MDF-ig

"A Tisztelet Társaságot a harmincas-negyvenes korosztály azon képviselői alapították, akik fontosnak tartják a szépkorúak helyzetén Magyarországon" - áll a szervezet 2004-ben kelt köszöntőlevélben, amelyet Schmuck Andor, korábbi szocialista politikus írt alá. A TT 2005 nyarától állítólag jogi, orvosi, közigazgatási és egyéb ügyekben segített időseken, lapot adott ki és ingyenes koncerteket szervezett.

Schmuck korábban Kiss Péter mai kancelláriaminiszter bizalmasa volt a Baloldali Ifjúsági Társulásnál, majd a kabbinetfőnöke lett a munkaügyi tárcánál. Schmuck több botrányba is belekeveredett, a legsúlyosabbak ezek közül a Xénia Láz korrupciógyanús ügyei voltak. 2001-ben kizárták a pártból, az indoklás szerint azért, mert nyilvánosan bírálta az MSZP vezetését, személy szerint Kovács László akkori pártelnököt.

A TT 2006-ban kötött megállapodást az MDF-fel, mely alapján a szervezet négy tagja szerepelt a párt listáján, közülük Vas János be is jutott a parlamentbe. Az MDF-ből később kilépett tagok azt állították, hogy a megállapodás értelmében az MDF szinte teljes választási kampányát a TT finanszírozta. Az MDF 2010-es szándéknyilatkozata már minden harmadik helyet átadott volna Schmuckéknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK