Zuschlaghoz folyt be minden pénz a vádirat szerint

Vágólapra másolva!
Szerdán a vádirat ismertetésével megkezdődött Zuschlag János, volt szocialista képviselő és 15 társa ellen indított per. A politikus és társai ellen azért indult eljárás, mert több, velük összefüggésbe hozható alapítvány nem tudott elszámolni 75 millió forintnyi pályázatokon elnyert pénzzel. Az ügyészség szerint Zuschlag valóságos hálózatot épített ki civil szervezetekből, amelyek semmi mást nem csináltak, csak pályázatokkal próbáltak pénzhez jutni.
Vágólapra másolva!

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon szerdán megkezdődött a Zuschlag János és 15 társa ellen indított per. Az egykori szocialista képviselőt különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják. A szerdai első tárgyalási napon minden vádlott megjelent, Zuschlag Jánost és a szintén előzetes letartóztatásban lévő Katus Ferenc harmadrendű vádlottat megbilincselve kísérték az őrök a tárgyalóterembe.

A szerdai tárgyaláson Németh Zsolt, a Kecskeméti Városi Ügyészség vezető-helyettese felolvasta a több mint százoldalas vádiratot. E szerint Zuschlag 1995-től részt vett az Ifjú Szocialisták Mozgalma (ISZM) szervezet munkájában, majd ez a szervezet 2002-ben egyesült a Fiatal baloldal nevű ifjúsági szervezettel. Így jött létre a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták Mozgalma (FIBISZ), melynek elnökhelyettese volt 2004 decemberéig.

Csak a pályázatokkal foglalkoztak

Az 1995-2001 közötti időszakban Zuschlag János egy civil szervezetekből álló hálózatot épített ki, melyek élére olyan, az ISZM-ben is ténykedő személyeket állított, akik tisztában voltak azzal, hogy feladatuk a pályázatokon keresztül történő pénzszerzés. A Zuschlag nevéhez köthető civil szervezetek 2000 - 2006 között támogatási kérelmeket nyújtottak be az Ifjúsági- és Sportminisztériumhoz, ennek jogutódjaihoz, valamint a Nemzeti Civil Alapprogramhoz és Budapest Önkormányzatához.

A vádirat szerint a pályázatok megírásában, és az ezekkel kapcsolatos ügyekben Zuschlag mellett részt vett a II. rendű vádlott Lados István, a III. rendű vádlott Katus Ferenc, a IV. rendű vádlott Őri András, az V. rendű vádlott Krausz Csaba, a VI. rendű vádlott Marsovszky Balázs, a VII. rendű vádlott Kullai Tamás és a VIII. rendű vádlott Vámosi Zsolt. Az ügyészség szerint valamennyien tisztában voltak azzal, hogy a civil szervezetek tényleges tevékenységet nem végeznek, kizárólag állami forrásokból akarnak pénzt szerezni.

Az elnyert pénzt nem arra használták fel, amire kapták, az elszámolási kötelezettségüknek hamis beszámolókkal és hamisított számlákkal tettek eleget. A vádirat szerint Zuschlag osztotta ki a feladatokat, ő koordinálta a pályázást, és kapcsolatai révén közben járt a pályázatok eredményes elbírálása érdekében. Az elnyert támogatásokat felvették, és a pénzt Zuschlag Jánosnak adták át. Az egykori országgyűlési képviselő a pénzből ifjúsági rendezvényeket is finanszírozott, jutott belőle országgyűlési választási kampány támogatására, de kaptak belőle rendszeresen a társai is.

Uniós pénzt is nyertek

A több mint tíz civil szervezet nevében benyújtott 72 pályázat révén 75 millió forinthoz jutottak Zuschlagék. A szövevényes rendszerben működtetett hálózat 2003-ban még uniós forrásból kiírt pályázaton is nyert egymillió forintot.

Zuschlag János 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van. A Kiskunhalasi Városi Ügyészség 2005-ben indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a Zuschlag Jánossal összefüggésbe hozható egyesületek és alapítványok közel 75 millió forint pályázaton elnyert pénz felhasználásával nem tudnak elszámolni. A kár nagy része megtérült, Zuschlag védője 50 millió forint átutalását bizonyító okiratokat csatolt be az ügyészségnek. A tanácsvezető bíró ebben az évben húsz tárgyalási napot tűzött ki.