Szonda: Csökkent Fodor népszerűsége

2008.10.08. 1:41

Jelentősen romlott Fodor Gábor SZDSZ-elnök népszerűségi mutatója a Szonda Ipsos szeptemberi közvélemény-kutatása szerint, melyet a szerdai Népszabadság ismertetett. A legnépszerűbb politikus még mindig Sólyom László köztársasági elnök.

A Szonda Ipsos felmérése szerint Fodor Gábor SZDSZ-elnök népszerűsége egy hónap alatt hat ponttal csökkent, az SZDSZ-elnök megítélése az MSZP-sek körében romlott jelentős mértékben - írta a szerdai Népszabadság. 
   
Fodor megítélése az elmúlt közel két évben még egyenletes volt: 40 és 44 pont között alakultak a pontszámai, szemben a mostani 34-gyel. Fodor a kormány tagjaként az egyik legnépszerűbb volt, és kedvező megítélésének az SZDSZ belső konfliktusai, az elnökválasztás körüli botrány és a koalíciós szakítás sem ártottak.
   
Az Szonda Ipsos elemzése szerint a népszerűség csökkenése azt jelzi, hogy az SZDSZ útkeresése az egykori koalíciós partner szavazóinál nem igazán talált kedvező fogadtatásra. A szocialisták korábban 50 pont körüli rokonszenvmutatót adtak Fodornak, most csupán 30 pontot kapott. Fodor a Fidesz hívei körében valamivel kedveltebb, mint a szocialista szavazói csoportban.
   
A népszerűségi lista elején továbbra is Sólyom László köztársasági elnök áll ötven ponttal, egyértelmű fölénnyel. A kormánypárti és ellenzéki szavazók Sólyomról alkotott véleményében kisebb a különbség, mint más politikusoknál. 
   
A listán az államfőt Szili Katalin házelnök és Göncz Kinga külügyminiszter követi 44-44 ponttal. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 43 ponton, Dávid Ibolya MDF-elnök 42 ponton áll. A legnépszerűtlenebb politikus továbbra is Kóka János 22 ponttal, őt Veres János pénzügyminiszter 27 ponttal és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 28 ponttal előzi meg.
   
A Szonda Ipsos szeptember 17-24 között végzett felmérése szerint minden politikus veszített 1-2 pontot a népszerűségi mutatójából, de ezek a változások statisztikai értelemben nem jelentősek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK