Állítólag ügynök volt Kárpáti György

Vágólapra másolva!
Ügynökként dolgozott a pártállami titkosszolgálatnak Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó - állítja a Hírszerző. A lap a birtokába került, az állambiztonsági szolgálatok levéltárából származó dokumentumok alapján azt írja, hogy a sportoló Halasi fedőnév alatt 25 éven át jelentett környezetéről. Kárpáti György tagadja a lap állítását.
Vágólapra másolva!

Együttműködött a pártállami titkosszolgálattal Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó - állítja a Hírszerző a birtokába került dokumentumokra, Kárpáti állítólagos titkosszolgálati múltjáról készült úgynevezett 6-os kartonra hivatkozva.

A lap szerint a sportoló 1962 decemberétől egészen 1987 nyaráig jelentett, első komoly küldetése az 1964-es tokiói olimpia idején volt. A "Halasi" fedőnevű ügynök teljesítményével állítólag elégedett volt tartótisztje. A lap szerint a versenyekre gyakran külföldre utazó magyar sportolók esetében az egyik legfőbb feladat az volt, hogy kiszűrjék a disszidálás gondolatával foglalkozókat.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó, a Hírszerző birtokába került dokumentum "Halasi" ügynök 6-os kartonja, amely szerint a hálózati személy polgári neve Kárpáti György, foglalkozása jogász, pártonkívüli. "Halasi" 1966 nyaráig dolgozott a kémelhárítással foglalkozó alosztálynál, majd 1987-ig a BM III/III-as osztályához tartozott titkos megbízottként. A titkosszolgálat és "Halasi" kapcsolata 1987-ben szakadt meg, a karton szerint azért, mert az ügynök "bűncselekményt követett el".

A Hírszerzőnek Kárpáti György azt monda: "nem tud arról", hogy 1962 és 1987 között együttműködött volna a pártállami titkosszolgálattal; majd rövid gondolkodás után visszautasította, hogy megtekintse az állítólag róla készült 6-os kartont.