2020-ig tervez az MSZP-kongresszusra készült javaslat

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés című írásán alapszik a szombati MSZP-kongresszusra készült határozati javaslat, amely a szocialisták következő 12 évre szóló terveit tartalmazza. A javaslatot zárt ülésen vitatják meg a küldöttek a soron kívüli kongresszuson.
Vágólapra másolva!

2020-ig tervez az MSZP szombati soron kívüli kongresszusának határozati javaslata - írta a távirati iroda a birtokába került dokumentumról. A több mint tíz oldalas javaslatot csütörtök este kapják meg a jelöltek. A javaslat szerint a párt legfelsőbb döntéshozó fóruma megerősítené a miniszterelnök Megegyezés című programjának az alapjait, és ebből kiindulva egy 2020-ig tartó program irányait rögzítené.

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese, a dokumentumszerkesztő bizottság elnöke elmondta: a javaslat hat szakaszból áll. Az első a rendszerváltás óta eltelt időszakot értékeli, a második a Magyarországon folyó politikai háborúskodásról szól, a harmadik a koalíció felbomlásának okait és az önálló szocialista kormány előtt álló feladatokat taglalja, a negyedik a Megegyezés programját foglalja össze, az ötödik a globális pénzügyi válsággal foglalkozik, a hatodik pedig a politikai háborúskodás lezárására tesz javaslatot.

A dokumentum szerint az MSZP célja egy "piacgazdasági alapon működő szociális Magyarország" megteremtése. A szocialisták hosszú távú tervei szerint a következő években elsősorban az oktatásra, tudományra és kultúrára költenének többet a nemzeti jövedelem növekedésénél. Az egészségügyre a GDP növekedésével arányosan fordítanának egyre többet, a nyugdíjaknál hosszabb távon is a jelenlegi, az inflációt és a nettó keresetnövekedést azonos arányban figyelembe vevő svájci indexálást tartanák meg, a szociális kiadások pedig megőriznék jelenlegi reálértéküket.

Az anyag szerint a többi területen az állam annyit vállalna, mint ma, mert a nemzeti jövedelem növekedésének nagyobb részét a munkahelyteremtésre, így a gazdasági növekedés élénkítésére fordítaná. A javaslat szerint ez a pálya a kiadások kordában tartása és a foglalkoztatás bővítése mellett megteremtené az érdemi adócsökkentés lehetőségét.

A szocialisták számításai szerint a jövedelmek több mint 85 százaléka 20 százalékos, vagy annál alacsonyabb kulccsal adózhat, és a munkáltatói járulék is erre a szintre csökkenthet. Megszűnhetnének a kisadók és a helyi iparűzési adók is 2020-ra -olvasható a dokumentumban.

A kongresszus elé kerülő határozati javaslatban szerepel, hogy "az MSZP parlamenti frakciója az egyetlen kormánypárti frakció, amelynek ugyanakkor önmagában ma nincs többsége a törvényhozásban", és ezért a párt politikai, társadalmi, gazdasági megállapodásra törekszik, a társadalmi partnerek széles körének bevonásával.

A szocialisták a koalíció felbomlásától függetlenül is úgy gondolják, hogy a baloldal és a liberálisok együttműködése stratégiai jelentőségű volt az elmúlt másfél évtizedben, ennek fenntartása az ország és mindkét párt érdeke. Ezért az MSZP ennek az együttműködésnek a lehetőségét keresi "a helyi és országos közéletben, a civil társadalomban éppúgy, mint a törvényhozásban - tartalmazza a javaslat.

A dokumentumban szerepel az az állítás is, hogy "Magyarországon emésztő politikai háborúskodás zajlik", és ennek oka a Fidesz. Az erőszak politikája az MSZP-től távol áll, és nehezen találja ennek ellenszerét - áll a tervezetben.

A határozati javaslat elsősorban Gyurcsány Ferenc pártelnök az elmúlt napokban nyilvános fórumokon elmondott álláspontját tükrözi. A dokumentumot kedden a párt elnöksége megtárgyalta és elfogadta, majd szerdán a Szekeres Imre elnök-helyettes vezette dokumentumszerkesztő bizottság is jóváhagyta.

A küldöttek szombaton délelőtt zárt ülésen vitatják meg a határozati javaslatot, amelyhez a párt vezetői is hozzászólnak. Ennek eredményét a miniszterelnök-pártelnök már a kongresszus délutáni, nyilvános szakaszán foglalja össze és értékeli. Az MTI úgy tudja, ezután szavaznak a küldöttek a dokumentumról. A soron kívüli kongresszus csak ezt a határozati javaslatot tárgyalja, más téma, például személyi kérdés nincs napirenden. Az MSZP országos választmánya jövő hét végén ülésezik, és dönt a 2009 elejére esedékes tisztújító kongresszus dátumáról.