Egy hétig még biztosan lesz MDF-frakció

Vágólapra másolva!
Még egy hétig gondolkodik Vas János, hogy kilép-e az MDF-frakcióból. Ha a képviselő eleget tenne az őt delegáló Tisztelet Társasága felszólításának, tíz fő alá csökkenne a frakció létszáma, és a házszabály értelmében megszűnne. A Vas körüli bizonytalanság oka, hogy a volt szocialista politikus, Schmuck Andor nevével fémjelzett társaság és az MDF nem tudott megegyezni a 2010-es választási együttműködésről.
Vágólapra másolva!

Vas János egy hét gondolkodási időt kért, hogy eldöntse, a Tisztelet Társasága (TT) felszólításának megfelelően kilép-e az MDF parlamenti koalíciójából - mondta az MTI-nek Schmuck Andor, a TT ügyvivője csütörtökön. Schmuck szerint Vassal még szerdán konzultált, és tájékoztatta a képviselőt arról, hogy mi volt a döntés oka és célja.

A társaság szerdán jelentette be, hogy elutasítja az MDF 2010-es választási együttműködésére vonatkozó ajánlatát, illetve felmondja az ellenzéki párttal 2006-ban kötött választási megállapodást. Dávid Ibolya, az MDF elnöke reagálásában az MTI-nek azt mondta, hónapok óta nem tárgyalnak a társasággal, ezért, mint megjegyezte, természetes volt a TT reakciója

Schmuck úgy tudja, hogy Vas János csütörtökön délelőtt találkozik az MDF vezetőivel. Az MTI érdeklődésére a képviselő is megerősítette: jelenleg is tanácskozik az MDF vezetőivel, arról azonban, hogy milyen lépéseket tesz, még nem akar nyilatkozni.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerdán közleményében azt írta: Vas János semmilyen módon nem jelezte távozási szándékát az MDF-frakcióból. Amennyiben Vas eleget tenne a TT felszólításának, akkor kilenc főre csökkenne az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, hiszen múlt hétfőn Almássy Kornélt is kizárták a frakcióból.

A házszabály szerint akkor szűnik meg egy képviselőcsoport, ha tagjainak száma tíz fő alá csökken. Ez alól csak az jelent kivételt, ha a képviselőcsoport eleve 10 fő alatti létszámmal jött létre. A házszabály ugyanis lehetőséget ad frakcióalakításra akkor is, ha az egyazon párthoz tartozó országgyűlési képviselők száma nem éri el a tizet, de valamennyi képviselő ehhez a képviselőcsoporthoz csatlakozik.