A modernizáció áldozatai lettek a nagycirkusz bohócai

Vágólapra másolva!
Fennállása óta először hagyta ki programjából a bohócokat a Fővárosi Nagycirkusz - állítják a bohócok, akik szerint a cirkusz vezetése kritikátlanul igazodik a trendhez, miközben figyelnie kellene a tradíciók ápolására is. Az igazgató szerint itt volt az ideje modernizálni a műsort.
Vágólapra másolva!

Szombattól nem lesznek óriáscipős botladozó bohócok, labdázó fókák és karikákon átugráló uszkárok a Fővárosi Nagycirkusz új műsorában. Nem lesz konferanszié sem, aki felhívja a nagyérdemű közönség figyelmét a halálugrásra és más érdekességekre. A Fővárosi Nagycirkusz szerint az új műsor követi a nemzetközi trendeket.

A bohócok szerint a Fővárosi Nagycirkusz fennállása óta nem volt példa arra, hogy kihagyták volna őket a műsorból. Csütörtökön beöltözve, léggömbökkel a kezükben, bohócorrokat osztogatva tartottak tiltakozó sajtótájékoztatót. "Bohócot a cirkuszba! Munkát, kenyeret! Nincsen cirkusz bohóc nélkül, nincsen bohóc cirkusz nélkül!" - skandálták az MTI szerint. Transzparenseiken a Cirkusz = tradíció felirat szerepelt.

A cirkusz igazgatójának, Kristóf Istvánnak átadtak egy bohócorrot és egy petíciót, előbbit az igazgató fel is vette. A petícióban arra kérik az igazgatót, hogy ne kövesse kritikátlanul a külföldi példákat, hanem maradjon hagyományőrző és továbbra is foglalkoztasson bohócokat. Az új program szerintük a fő cirkuszlátogatókat, a gyerekeket hagyja figyelmen kívül, és tradícióellenes. Ugyanakkor a bohócok kijelentik, nincs ellenükre a modernitás.

"Magyarországon a cirkusz célközönsége a gyerek, a gyerek pedig mindig a bohócot várja legjobban" - mondta az [origo]-nak Zoboky Zoltán, azaz Zozó bohóc.

Zoboky Zoltán szerint nem személyes vagy megélhetési küzdelmet folytatnak, mivel a kb. húszfős szakmai bohóctársadalomnak nem kizárólagos munkahelye a Fővárosi Nagycirkusz. Főleg önállóan, ritkábban csoportokban lépnek fel születésnapokon, gyerekeknek szóló rendezvényeken. Mint mondta, ők egy eszme mellett állnak ki, szerintük ugyanis a bohóc a cirkusz szimbóluma. "Bohóc nélkül a cirkusz olyan, mint amikor reggel az ember cukor nélkül issza a kávét" - mondta Hrisafis Gábor bohóc.

"A bohócok petícióját alapvetően megértem, öreg cirkuszos vagyok. A Fővárosi Nagycirkusz hagyományos cirkuszt játszott és játszik, de úgy érzem, helyet kell adnom a modern cirkuszi próbálkozásnak is" - mondta az [origo]-nak Kristóf István az új műsor főpróbája közben.

Az új, bohócmentes műsor október 11-től január 4-ig tekinthető meg. Bohócok ugyan nem lesznek, de a Ritmuscirkusz címen futó műsorban táncosok, zenészek, színészek és artisták adnak elő egy-egy darabot, amely egész történetté áll össze.