Kétéves kisfiút fenyeget bírsággal az APEH

Vágólapra másolva!
Kétszázezer forintos bírsággal fenyegetett meg az APEH egy kétéves gyereket, amiért nem nyújtotta be időben az adóbevallását - számolt  be az RTL Klub Híradója. Az adóhatóság szerint ők nem hibáztak, a bevallást a szülőknek kellett volna elkészítenie a kisfiú nevében is.
Vágólapra másolva!

Bírsággal fenyeget az adóhivatal egy alig két éves kisfiút Somogy megyében. Az RTL KLub Híradója szerint a gyerek levelet kapott, melyben tájékoztatták, hogy elmulasztotta benyújtani az adóbevallását, illetve felszólították, hogy 8 napon belül pótolja a májusban elmulasztott bevallást, különben 200 ezer forintra büntetik.

A szülők nem értették a helyzetet. "Se ingó-ingatlan vagyona nincs a gyereknek, se bevétele nem volt semmiből. Hát ugye bele kell gondolni, egy másfél éves gyerek, valamelyik még nem is beszél, éppen csak elkezd járni, úgyhogy ez egy kicsit paradoxon, nonszensz volt"- mondta Horváth József, a kisfiú édesapja.

A kaposvári APEH-kirendeltségen nem tudtak segíteni a szülőknek, akik ezért levelet írtak, de egyelőre nem kaptak választ. Az RTL Híradó információi szerint a gyermek valószínűleg azért kapott felszólítást, mert születésekor az édesapja támogatást kapott a munkaadójától, amit a kisfiú adószámán tartottak számon.

Az összeg nem szerepelt az apa bevallásában, arról pedig senki sem szólt a szülőknek, hogy a gyerek nevében is kellene nyilatkozniuk, mert neki is jövedelme keletkezett. Az eset nem egyedi, Somogy megyében körülbelül 50, tíz év alatti gyerek kapott felszólítást adóbevallásra.

Az APEH természetesen nem tőlük, hanem a szülőktől várja a nyomtatványokat. "Azt gondolom, hogy az adóhatóság ebben a történetben nem hibázott, hiszen a jogszabályok betartásával értesítettük ki az adózót - az általunk ismert adatok alapján - arról, hogy nem teljesítette a bevallási kötelezettségét" - mondta Marton Ferenc, az APEH sajtóreferense.