A Fidesz az adócsökkentést és az euró bevezetését sürgeti

2008.10.11. 12:54

A kisebbségi kormány tehetetlenségét és a pénzügyi válságra adott késedelmes reakcióját kritizálták a Fidesz szombati konferenciáján, ahol új költségvetést és adócsökkentést szorgalmaztak, és arról is beszéltek, hogy Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése az érdeke.

Navracsics Tibor frakcióvezető, a Fidesz gazdasági kabinetjének és európai parlamenti delegációjának Válságból válságba címmel megrendezett konferenciáján arról beszélt, hogy a pénzügyi válság és kezelése a kisebbségi kormány sérülékenységét, instabilitását és csődjét mutatja. Mint mondta, már a kisebbségi kormány megalakulásakor arra figyelmeztettek, hogy ez akkor is kockázatos vállalkozás, ha a demokrácia unalmas hétköznapjait éljük, akkor pedig különösen kockázatos, ha válsághelyzet van, és határozott döntésekre, többségi támogatottsággal rendelkező kormányra lenne szükség.

Egy olyan hét végén vagyunk, amely azzal kezdődött, hogy a miniszterelnök hétfőn a parlamentben "tüzes szavakkal ostorozta" és válság prófétáinak nevezte a fideszes politikusokat, majd szerdán ez megismételte a blogjában, pénteken pedig "eljött a nagy megvilágosodás ideje", rájött, hogy válság van - mondta.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a pénzügyi válság nem 12 nappal ezelőtt kezdődött a világban és a magyar gazdaságban. Utóbbi 2006 óta költségvetési problémákkal küzd a gazdaságpolitika hiteltelensége miatt. Navracsics Tibor szerint éppen a hitelességi válság az, ami miatt a pénzügyi válságnak a környező országokhoz képest Magyarországra súlyosabb hatásai vannak.

Navracsics Tibor megismételte a Fidesz javaslatát, amely szerint a jelenlegi helyzetben új költségvetési törvényre és adótörvényekre, valamint jelentős adócsökkentésre van szükség, a gazdaságot pénzhez kell juttatni, hogy a pénzügyi válság ne csapjon át reálgazdasági válságba, ne szűnjenek meg a munkahelyek. Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetvezetője is azt mondta, hogy Magyarország adócsökkentés nélkül nem tud elindulni a növekvő pályán. Hozzátette: a lakosság nem lehet első számú elszenvedője annak, ami az országban történik, így a kormány a reálbérek befagyasztásával, nem biztos, hogy a megfelelő megoldást találja meg.

A Fidesz alelnöke példaként hozta Svédországot, ahol az 1990-es évek válsághelyzetében öt fontos lépést tettek, helyreállították a hitelességet, konszolidálták a költségvetést, csökkentették az adókat, garanciát adtak a bankbetétekre, megerősítették a pénzügyi ellenőrzést, és szigorították a hitelbírálatot, amelynek eredményeképpen az újraosztási ráta csökkent, beindul a gazdasági növekedés és nőtt a foglalkoztatás.

Varga Mihály arra is utalt, hogy most stabilabb lenne Magyarország helyzete, ha lenne eurónk. Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője szintén úgy vélte, a válság bebizonyította, hogy mindent összevetve Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése az érdeke.

A politikus kritizálta, hogy a válsághelyzetben a kormányzat részéről nem siettek a megoldással. Szerinte egy hitelét vesztett kormány nem képes elérni, hogy Magyarország megfelelően ki tudja védeni a válság következményeit. A politikus arról is beszélt, hogy az Európai Parlament szerint európai pénzügyi szektor átláthatóságának növelésére van szükség, beleértve a menedzserfizetések átláthatóságának kérdését.

Szájer József azt is mondta, hogy az Új Tulajdonosi Programot fel kell függeszteni, míg a kis- és közepes vállalkozások hitelhez jutásának garanciáit meg kell őrizni.