Ombudsman: Hibázott a rendőrség a szeptemberi tömegoszlatásnál

Vágólapra másolva!
Hibázott a rendőrség szeptember 20-án, mert nem akadályozta meg hogy összetalálkozzanak tüntetők és ellentüntetők - ezt állapította meg az ombudsman vizsgálata. A részben az MSZP kezdeményezésére összejött Magyar Charta-tüntetés napján a Hősök terén a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom tartott kormányellenes tüntetést. A vége néhány órás rendbontás lett.
Vágólapra másolva!

Szeptember 20-án a rendőrség "nem akadályozta meg, hogy összetalálkozzanak az egy időben és egymás közelében folyó budapesti megmozdulások résztvevői. Azt sem biztosította, hogy a rendezvények helyszínét mindenki biztonságban elhagyhassa. Függetlenül attól, hogy történtek-e összeütközések, a rendőrség nem tett eleget az említett fontos kötelezettségeinek" - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálata.

Az ombudsman közleménye szerint amikor a Szabadság téren a tüntetés erőszakossá vált, közvetlen támadás érte a biztosító rendőröket. Ezután szabályos volt a rendőri felszólítás, majd az oszlatás, így "alapvető jogot sértő visszásság nem történt". A biztos munkatársai megfigyelőként a helyszínen voltak.

Szabó hivatalból tovább vizsgálja a Hazatérés Temploma előtti rendőri intézkedéseket. "Garanciális jelentősége van annak, hogy az érintettek felismerjék az intézkedő rendőrt", ez viszont szeptember 20-án aggályos volt, hiszen egyes rendőrök a sisak alatt fekete kámzsát viseltek - közölte az ombudsman. A kámzsa megnehezíti a panaszok előterjesztését, bár indokolt lehet, hiszen többször előfordult, hogy rendőrök arca megégett a rájuk dobált Molotov-koktéloktól. "Azt azonban ilyenkor is garantálni kell, hogy a rendőr azonosítható legyen" - figyelmeztetett az ombudsman.

Kisebb összetűzésekkel végződött

Szeptember 20-án a Magyar Demokratikus Charta tartott tüntetést, amelyen megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, és több vezető szocialista és szabad demokrata politikus is. Aznap tüntetett az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat is, és a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom.

A demonstrációk vége pár órán át tartó rendbontás lett. A 64 Vármegye Hősök terén kezdett kormányellenes tüntetésén résztvevők egy része átvonult a Szabadság térre, ahol nem sokkal később összetűzésbe keveredtek a - részben az MSZP kezdeményezésére létrejött - Magyar Charta-tüntetés néhány résztvevőjével.

A rendezvényeket nagy erőkkel biztosító rendőrök akkor oszlatták fel először a pár száz emberből álló tömeget, amikor elkezdték megdobálni a rendőröket a Szabadság téren. A tüntetők többsége ekkor a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon felé hagyta el a teret. A kiszorított emberek egy része bemenekült a református templomba. Később voltak kisebb összetűzések az Andrássy úton és az Izabella utcában, de a rendőrök mindenhol keményen válaszoltak, megelőzték a komolyabb összetűzések kialakulását. Több helyen könnygázt is bevetettek.