Szombatra hívta össze Gyurcsány a csúcsot

Vágólapra másolva!
Október 18-ra, szombatra tűzte ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nemzeti csúcsértekezlet időpontját. A tanácskozás résztvevőitől átfogó társadalmi-gazdasági megállapodást vár a kormányfő.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október 18-ra, szombatra hívta össze a nemzeti csúcsot. A politikus ezt hétfőn jelentette be az Országgyűlésben napirend előtt.

Gyurcsány Ferenc múlt szombaton, az MSZP soron kívüli kongresszusán kezdeményezte a kormány nevében nemzeti csúcsértekezlet összehívását. A 40-50 fős testületbe meghívást kapott az öt közjogi méltóság, a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Meghívtják a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit, az Európai Parlament delegációvezetőit, továbbá a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökeit, az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökeit, valamint az MTA rendszerváltás utáni és jelenlegi elnökeit, az önkormányzati szövetségek vezetőit, az OÉT munkáltató és munkavállalói szervezeteit. A testület munkájába a kormány szakminiszterei is bekapcsolódnak. A meghívókat hétfőn postázzák.

A nemzeti csúcsnak meg kell mutatnia, hogy a válság kivédésében egységesek vagyunk - mondta a kormányfő. Gyurcsány azt várja a tanácskozástól, hogy 2009-re széleskörű gazdasági, társadalmi megállapodás jöjjön létre jövedelmi és bérügyekről, a költségvetés és az adózás kérdéseiről. Gyurcsány szerint ha ezekben az ügyekben megállapodnak, Magyarország nagyobb biztonságban lesz.