Vágólapra másolva!
Hajléktalanok ütöttek tanyát a kormánynegyednek szánt területen - írja a Magyar Nemzet, amely a területet felkeresve arról számol be, hogy teljes a lepusztulás a 8,5 milliárdért vásárolt telken.
Vágólapra másolva!

Semmilyen fejlesztés nem történt a kormányzati negyednek szánt területen, amelyet hajléktalanok vettek birtokba - írja a Magyar Nemzet. A lap azt követően vizsgálta a terület jelenlegi állapotát, hogy Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára múlt héten arról számolt be a parlament költségvetési bizottságának, hogy a terület megvásárlásával az állam tízmillió forint nyereségre tett szert. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány a MÁV-tól 8,520 milliárd forintért vásárolta meg a telkeket, ezekre 927 millió forintot költött, de a telkek értéke mára - egy független szakértő értékbecslése alapján - 9,457 milliárd forintra nőtt.

A lap szerint azonban a terület teljesen lepusztult, az épületekben hajléktalanok laknak. A kormánynegyednek szánt helyszínen lerobbant, gazzal benőtt épületeket, törmeléket, szemetet találtak, az üres épületekben ételmaradék, eldobált sörösdobozok, és paplanok árulkodnak arról, hogy sokan rendszeresen itt éjszakáznak, csak a lezárt vasútikocsi-javító óriási üzemcsarnok lakatlan. Az egyik hajléktalan férfi a lapnak azt állította, nyolcvanan-százan is összegyűlnek itt éjszakára, többen, mint amikor még hajléktalanszálló állt a területen.

A kormánynegyed tervét januárban fújták le, addigra a elvégeztek bizonyos értéknövelő beruházásokat: bontási tervek készültek, felszámoltak több, nem használt vasúti vágányt, lebontottak több értéktelen épületet. A Pénzügyminisztérium egy nyáron elkészült beszámolójában is azt állította, hogy pozitív a kormánynegyed mérlege, de ebben még az szerepelt, hogy az ingatlant egymilliárd forinttal drágábban lehetne eladni, mint amennyiért megvásárolták.