Vágólapra másolva!
Közel egy munkanap hosszúságú lehet a szombatra összehívott nemzeti csúcs, amelynek már elkészült az ülésrendje is. A tanácskozást a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és korábbi elnökei vezetik le, és szinte csak a korábbi köztársasági elnökök, valamint Sólyom László maradnak távol.
Vágólapra másolva!

Egész napos is lehet a szombatra összehívott nemzeti csúcs: a tanácskozás délelőtt 10-kor kezdődik és legkésőbb délután 5-ig tart - közölte szerdán Budai Bernadett kormányszóvivő. A delegációkban a pártelnökök, a frakcióvezetők és az európai parlamenti küldöttségvezetők vesznek részt. A pártok ültetési sorrendje az elnökeik családneve szerinti ábécé sorrendben lesz, tehát MDF, SZDSZ, MSZP, Fidesz, KDNP sorrendben. A tanácskozást a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és korábbi elnökei vezetik le: Pálinkás József kezdi az elnöklést, őt Vizi E. Szilveszter és Glatz Ferenc követi.

A megnyitót Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke mondja, utána Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Veres János pénzügyminiszter ad tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket tettek a pénzügyi válság kezelése érdekében. Ezután következnek a pártok felszólalásai negyedórás időkeretben, parlamenti erősorrend szerint, vagyis az MSZP, Fidesz, KDNP, SZDSZ, majd az MDF szólalhat fel. A pártdelegációknak összesen 15 perc áll majd rendelkezésükre, a tagoknak maguknak kell dönteniük arról, ezt hogyan osztják be.

Arról még folyik az egyeztetés, hogy a többi meghívott milyen sorrendben szólal meg - mondta a szóvivő. A nemzeti csúcsra összesen 63 embert hívtak meg.

Eddig négyen - Sólyom László jelenlegi, Göncz Árpád és Mádl Ferenc volt államfő, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke - jelezték, hogy nem vesznek részt a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcson. Az öt parlamenti párt vezetője elmegy, ahogyan három volt miniszterelnök, a tudományos akadémia jelenlegi és két korábbi elnöke, továbbá a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi, és három korábbi elnöke is.

Gyurcsány Ferenc vasárnap kezdeményezte a nemzeti csúcsot, hétfőn pedig bejelentette, hogy szombaton tartják a találkozót. A 40-50 fős testülettől azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

A miniszterelnök szorgalmazta, hogy a nemzeti csúcs tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, valamint állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról.

A nemzeti csúcsra meghívták az önkormányzati szövetségeket, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő hat szakszervezetet és kilenc munkáltatói szövetséget, Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét, valamint Demszky Gábor főpolgármestert. Az MTI értesülései szerint Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Székely Tamás, az egészségügyi tárca vezetője is ott lesz.