Még a tarkalepke miatt is elmeszelte az EU Magyarországot

Vágólapra másolva!
Több szabálysértési eljárást is indított az Európai Bizottság több tagállam, köztük Magyarország ellen. Hazánkat többek között azért marasztalta el a bizottság, mert egy fontos természetvédelmi területet nem óvott meg, valamint nem fogadott el egy a munkaerő szabad mozgását biztosító jogszabályt.
Vágólapra másolva!

Több tucatnyi szabálysértési eljárás indítását jelentett be csütörtökön az Európai Bizottság az európai uniós tagállamok ellen, ezek közül több Magyarországra is vonatkozik.

Magyarország mellett Nagy-Britanniát, Lengyelországot, Luxemburgot, Németországot és Svédországot azért vonja felelősségre Brüsszel, mert nem fogadták el a szakképesítésekről szóló irányelvet. A tagállamoknak ezt egy évvel ezelőtt át kellett volna megtenniük. A jogszabály egyszerűsíti a képesítések elismerési rendszerét. A célja, hogy könnyebbé tegye a képesítéssel rendelkezők mozgását az unión belül.

Írásbeli figyelmeztetést küldött Brüsszel Magyarországnak az uniós természetvédelmi jogszabályok megsértése miatt is. A védetté nyilvánított Sajóládi-erdőt ugyanis megtizedelte az illegális fakitermelés, és Magyarország nem hozott olyan intézkedéseket, amivel ellensúlyozta volna pusztítást. A kelet-magyarországi erdő számos védett állatfaj számára szolgált menedékül, köztük a díszes tarkalepke számára, amely az egyik legveszélyeztetettebb lepkefaj Európában.

A brüsszeli bizottság az ügy kapcsán foglalkozik azzal a kérdéssel is, hogy az élőhelyvédelmi irányelvet átültető magyar jogalkotás nem megfelelő, különösen az erdőket illetően mutatkoznak jelentős hiányosságok.