Vádat emeltek a tanárukkal erőszakoskodó diákok ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emelt az ügyészség azok ellen a diákok ellen, akik februárban egy tanítási óra alatt erőszakosan megfenyegették és kigúnyolták fizikatanárukat. Az eset azért került napvilágra, mert az egyik diák mobiltelefonjával videót készített róla. A gyerekeket közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal vádolják.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt az I. és XII. Kerületi Ügyészség azok ellen a budapesti diákok ellen, akik februárban fenyegetéssel és erőszakkal megakadályozták idős fizikatanárukat abban, hogy megtartsa az óráját - közölte a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája hétfőn. A gyerekeknek közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt kell felelniük a bíróságon.

A fiatalkorú vádlottak szabadlábon védekeznek, az ellenük indított eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság folytatja le - áll a főügyészség közleményében.

A vádirat szerint a vádlottak - L. Zoltán és két társa - egy budapesti, VIII. kerületi gimnázium kilencedik osztályos tanulói voltak, és semmilyen tanári figyelmeztetésnek, felszólításnak nem tettek eleget. Az ügy sértettje, a saját óráján megfenyegetett tanár 2007 óta tanított fizikát az osztálynak, de a diákokkal való kapcsolata kezdettől fogva feszült volt.

Egy februári fizikaóra elején L. Zoltán a katedra előtt tanárával kötözködni kezdett: kigúnyolta őt, kezével felé hadonászott, ütéseket imitált, majd amikor a sértett megpróbálta őt letolni a katedráról, a fiú a tanár felé rugdosott, s egy alkalommal el is találta a sértett bal lábát.

A diák ezután felemelte a tanteremben található, két méter magas ruhafogast, és úgy tett, mintha azt a tanárra akarná ejteni, majd kiemelte a mosdóból a csaptelepet, amivel a sértett felé sújtott. Ezt követően jobb kezével gyengén tarkón ütötte a sértettet, majd a katedra előtt hahotázva futkározni kezdett, nevetségessé téve ezzel a tanárt. A gúnyolódásba több diák is bekapcsolódott.

A közlemény szerint a férfi ekkor megpróbálta elkezdeni a tanítást, feladatokat írt a táblára, miközben néhány tanuló krétákkal dobálta őt. A tanár ekkor úgy határozott, hogy a vádlottak órai munkája miatt elégtelen osztályzatot ír be a naplóba, erre azonban nem kerülhetett sor, mert a tanulók kimentek a katedrához, egymás után rátenyereltek a naplóra, és megfenyegették a tanárt például azzal, hogy "kiszúrják a szemét", vagy "elintézik, hogy kirúgják az állásából". A sértett a vádlottak fellépésétől megrémülve elhagyta az osztálytermet, és tanártársaitól kért segítséget.

A Blikk március közepén egy mobiltelefonnal rögzített videofelvétel alapján számolt be az esetről. A lap beszámolója szerint az érintett pedagógust annyira megviselte az eset, hogy benyújtotta felmondását, később pedig idegszanatóriumban kezelték. Az iskola igazgatónője vizsgálatot indított, a diákot a fegyelmi tárgyalás után eltanácsolták az iskolából, és az iskola arra kérte a szülőket, hogy amíg nem találnak új iskolát a gyereknek, addig a fiú legyen magántanuló.