Kibiztosított gránátot dobtak az újpesti MSZP-iroda udvarába

Vágólapra másolva!
Kiürítették hétfő reggel a fővárosi IV. kerületi Nádor utca környékét, mert az ottani MSZP-iroda udvarán éles kézigránátot találtak. A tűzszerészek hatástalanították a szerkezetet, a forgalom hétfő délre helyreállt a környéken.
Vágólapra másolva!

Kibiztosított, éles gránátot dobtak be az MSZP újpesti irodájának udvarába feltehetőleg még vasárnap este - közölte a helyi pártelnök, Trippon Norbert. A szerkezetet a tűzszerészek helyben hatástalanították és szétszerelték.

Korábban kiürítették a IV. kerületi, Nádor utcai iroda 500 méter körzetét, előtte pedig kutyákkal vizsgálták át az udvart - mondta el Trippon. Az elszállítás idejére a környező utcákban megtiltották a közlekedést, így ott a BKV-autóbuszok sem járhattak. Délre helyreállt a rend: a gránátot a tűzszerészek elszállították, és a forgalom megindult az addig lezárt Nádor utcában is

Még vasárnap este érkezett egy lakossági bejelentés a helyi rendőrkapitányságra arról, hogy "valami gyanúsat" észleltek az irodánál, ám a rendőrök akkor nem találtak semmit. A reggeli nyitáskor az iroda egyik munkatársa találta meg a gránátnak látszó szerkezetet, melyet feltehetőleg az utca felől dobtak be a nyitott udvarba. A rendőrséget ekkor riasztották, a rendőrök pedig kihívták a tűzszerészeket a helyszínre. Trippon a tűzszerészekre hivatkozva azt mondta: ha a gránát felrobbant volna, az egész környéket hatalmas detonáció rázta volna meg.

Trippon Norbert szerint egyik munkatársuk előző este az udvaron talált egy "primitív hangú", fenyegető levelet, amelyben életveszélyesen megfenyegették őket. A fenyegetés az ünnepek idejére szólt - tette hozzá. Az MSZP helyi elnöke szerint nem ez volt az első eset, hogy támadás érte az irodát: legutóbb például macskaköveket dobtak az épületbe.

Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke hétfői közleményében azt írta: minden eddiginél durvább támadás érte az MSZP egyik irodáját. Egy évvel ezelőtt ismeretlen tettesek Molotov-koktélokkal próbálták felgyújtani az MSZP több budapesti irodáját, pár hónappal később pedig - szintén ismeretlenek - fehér port tartalmazó borítékot küldtek szinte minden budapesti MSZP-irodába.

"Ez a támadás már nem idétlen és rosszízű tréfa, hanem konkrét, életveszélyes fenyegetés. Nem az elkövetőkön múlott, hanem a vak szerencsén, hogy nem sérült meg és nem halt meg senki. Az iroda ötszáz méteres sugarában helyezkedik el a kerületi mentőállomás, a kerületi gyógyszertár, valamint a helyi busz is ott kanyarodik el az iroda előtt" - írta Burány, aki arra kérte a politikai pártokat és a civil szervezeteket, hogy határolódjanak el az ilyen cselekedetektől.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter, az MSZP alelnöke kormányszóvivői tájékoztatón reagált az MSZP-székház elleni támadásra. Hiller azt mondta: minden hasonló erőszakos cselekményt elítél, függetlenül attól, hogy az melyik párt székháza, intézménye ellen irányul.