Megrótta az MSZP a Gyurcsány ellen lobbizó szocialistát

Vágólapra másolva!
Elmarasztalta a pécsi MSZP etikai bizottsága azt a helyi szocialista politikust, aki májusban Gyurcsány Ferenc kormányfő leváltásáért kezdett aláírásgyűjtést párttársai között. Komáromi István szerint jobbat tenne a pártnak, ha nem ugyanaz az ember töltené be a pártelnöki és a kormányfői tisztséget. Mivel szerinte Gyurcsány kiváló pártelnök, a miniszterelnöki helyre javasolt új embert, Gráf József agrárminiszter személyében, de nyilatkozatainak fegyelmi eljárás lett a vége.
Vágólapra másolva!

Megrovásban részesítette az MSZP pécsi szervezete a párt városi alapszervezeti titkárát, aki korábban párton belül kezdett aláírásgyűjtést Gyurcsány Ferenc kormányfő leváltására. Komáromi István a miniszterelnöki és a pártelnöki poszt szétválasztását kezdeményezte, mert szerinte árt a pártnak, hogy Gyurcsány tölti be mindkét tisztséget.

Tóth Bertalan, a szocialista párt pécsi elnöke hétfőn közölte, hogy Komáromi fegyelmi vétséget követett el. A titkár - a városi MSZP etikai bizottsága szerint - nem törődött azzal, hogy aláírás-gyűjtési akcióját az elnökség és a választmány sem támogatta, és a pártszervezet nevében nyilatkozott a sajtónak, miközben másokra nézve sértő megjegyzéseket tett.

A pécsi szocialista elnök elmondta, hogy a MSZP városi elnöksége szerint Komáromi nyilatkozatai megsértették a párt alapszabályát. Komáromi István a döntésre reagálva azt mondta, fellebbezni fog a megyei etikai bizottságnál, mert ő magánemberként nyilatkozott. Igaz, neve mellett mindenhol szerepelt a pártban viselt funkciója, de csak úgy, ahogy például a kormányfőnek is szerepel, ha úgy dönt, magánemberként vesz részt egy eseményen - mondta.

Az alapszervezeti titkár még májusban kezdeményezett aláírásgyűjtést a párt tagságának körében, hogy elérje egy soron kívüli tisztújító kongresszus összehívását és azon a kormányfői és a miniszterelnöki poszt szétválasztását. Lépését a szocialista párt népszerűtlenségével, alacsony társadalmi támogatottságával indokolta: véleménye szerint a változtatással az MSZP hitelesebbé válhatna az emberek szemében.

A politikus azt mondta, Gyurcsány Ferenc kiválóan alkalmas pártelnöknek, és "békeidőben" miniszterelnöknek is, de a jelenlegi politikai viszonyok között olyan kormányfő kell, akivel az ellenzék szóba áll. Ilyen személynek Komáromi Gráf József agrárminisztert tartja, ezért őt javasolná Gyurcsány Ferenc helyére.

Az MSZP helyi szervezete Komáromi István kezdeményezésétől és nyilatkozataitól egyaránt elhatárolódott. Meg nem erősített információk szerint az akció a nyár közepén, kétezer aláírás megszerzését követően abbamaradt, mert kiderült, hogy a párt választmánya szeptemberben határoz a kongresszus összehívásáról.

Komáromi István a Magyar Hírlapnak júliusban azt mondta, a kongresszuson kezdeményezni fogja egy, a jelenlegi agrárminiszter, Gráf József vezette kisebbségi szakértői kormány megalakítását.