Egy kutatás szerint a magyar gyalogosok alig 20 százaléka ismeri pontosan a közlekedési szabályok rá vonatkozó részét. A felmérés állítja: a gyalogosok közel fele szokott átkelni az úttesten a jelzőlámpa tilos jelzése ellenére is.

A gyalogosok alig húsz százaléka ismeri pontosan a KRESZ rá vonatkozó szabályait - derült ki a GRSP (Global Road Safety Partnership - Partnerség a Közlekedésbiztonságért) Magyarország Egyesület felméréséből. A szeptemberben készült nem reprezentatív felmérés a gyalogosok közlekedési szokásait vizsgálta.

A személyes megkérdezésen alapuló kutatás szerint a gyalogosok 46 százaléka szokott átkelni az úttesten a jelzőlámpa tilos jelzése ellenére is. Némi pozitívum, hogy a válaszadók 88 százaléka saját bevallása szerint mindig körülnéz, mielőtt a zebrán átkelne. A sok szabálytalanság ellenére a megkérdezettek 99 százalékát gyalogosként még sohasem büntették meg, ami a jövőben változhat, hiszen a rendőrség fokozottabban figyel a gyalogos szabálysértőkre. Az elmúlt két hétben több százezer forint bírságot szabtak ki.

A felmérés szerint a gyalogosok 65 százaléka tudja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen mindig elsőbbsége van az autósokkal szemben, míg 20 százalékuk gondolja úgy, hogy csak a jelzőlámpával ellátott zebrán van elsőbbsége. A megkérdezettek 19 százaléka tudta csak biztosan, hogy útkereszteződésben elsőbbséget élvez a kanyarodó autóssal szemben.

A gyalogosok 46 százaléka szerint a balesetek megelőzésére megoldást nyújthatna az a tervezett KRESZ-módosítás, miszerint az autósoknak már akkor meg kellene állniuk, ha gyalogos tartózkodik az átkelőhely közvetlen közelében. A többség viszont más megoldást javasolna: szigorúbb büntetéseket (pénzbüntetés, jogosítvány elvétele), további figyelmeztető jelzések (jelzőlámpa, táblák, felfestések) és kamerák, traffipaxok elhelyezését a zebráknál. A válaszadók 40 százaléka állította, hogy nem érzi magát biztonságban a zebrán, s ezt nem csak az idősebb korosztály tagjai mondták.

A GRSP Magyarország Egyesület célja, hogy az emberek a zebrára biztonságos átkelőhelyként tekintsenek, ezért járdafestési akcióba kezdett: a legveszélyesebb gyalogos-átkelőhelyekre sárga jelzéseket festett, amelyek a járókelők figyelmét hívják fel arra, hogy mielőtt lelépnek a járdáról, nézzenek körül.

Ilyen jelzés került például a Kőbányai út-Józsefvárosi piacnál kettő és a Kós Károly sétányon három átkelőhelyhez. Sárga nyilak kerülnek még a XI. kerület Villányi út-Tas vezér utca, a IV. kerület Tél utca-Erzsébet utca, a IX. kerület Gubacsi út-Timót utca zebrájához is. Az egyesület később Pécsett is megrendezi a járdafestési akciót.

A GRSP nemzetközi szervezetet a Világbank hozta létre 1999-ben, azzal a céllal, hogy a kiválasztott fejlődő és átmeneti gazdaságú országokban segítse elő a kormányzati, a civil és az üzleti szektor együttműködését a közlekedésbiztonság javítása érdekében.  Magyarországon 2000-ben alakult meg a GRSP Nemzeti Bizottság, majd 2005-ben kiemelten közhasznú szervezetként a GRSP Magyarország Egyesület.