Rákos tüdő helyett marad a felirat a cigisdobozon

Vágólapra másolva!
Bár egy uniós ajánlás lehetővé teszi, Magyarországon nem cserélik sokkoló fotókra a dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratokat. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója szerint fontosabb, hogy korlátozzák a cigarettához jutást, illetve a nyilvános helyeken történő dohányzási tilalom bevezetése van napirenden.
Vágólapra másolva!

Magyarországon egyelőre nem tervezik, hogy elrettentő képekre cserélik a cigarettás dobozokon olvasható figyelmeztető szövegeket - mondta az MTI-nek Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója. Az Európai Unió ajánlása lehetővé teszi, hogy a feliratokat az unió által ajánlott 42 kép egyikére cseréljék. Ezek közt orvosi felvételek találhatók elrákosodott tüdőről, szájról, fogsorról, de van olyan is, amelyen végstádiumban lévő rákos beteg látható lélegeztető gépre kapcsolva, vagy egy letakart holttest, alatta a szöveg: A dohányosok korábban halnak.

Gábor Edina szerint jelenleg nincs javaslat szöveg-kép cserére, most leginkább a nyilvános zárt helyeken történő teljes dohányzási tilalom bevezetése van napirenden. A főigazgató a sokkoló képekkel kapcsolatban azt mondta, szerinte figyelemmel kell lenni azokra is, akik nem dohányoznak és nem is szeretnének szörnyű felvételeket látni a dobozokon.

A főigazgató szerint inkább a dohánytermékekhez való hozzájutást kellene korlátozni. Úgy vélte, a várt hatást, tehát azt, hogy kevesebben gyújtsanak rá, azzal lehetne elérni, ha a cigaretta nem lenne szem előtt, vagyis például a nagyobb áruházakban, boltokban nem a pénztárnál, hanem az üzlethelyiség egy eldugott sarkában árulnák a dohányárut. Mindig a kínálat erősíti a keresletet - mondta.

Félix Péter, a Füstirtók Egyesületének nevében álkérdésnek nevezte, hogy a dobozon legyen-e kép vagy sem. Szerinte a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása - amely előírná a képek kötelező használatát - az ígéretek ellenére folyamatosan tolódik. Úgy látja, egy ilyen intézkedésnek akkor lenne hatása, ha egyszerre több szankcióval sújtanák a dohányzást.

A Füstölgők Társaságának elnöke, Fodor Péter ezzel szemben úgy véli, az Európai Uniónak csak ajánlása van arra, hogy az egészségvédő feliratok helyett képek legyenek a dohánytermékeken, Magyarországon pedig a legtöbb ajánlás tiltássá válik. A nyilvános zárt helyeken történő dohányzás tilalmával kapcsolatban rossz kommunikációnak nevezte, hogy csak azokat az országokat hozzák példaként, ahol teljes körű a tilalom, míg azokkal, amelyek toleránsabbak ritkán példálóznak.

Gábor elismerte, hogy például Kanadában, a becslések szerint 1-3 százalékkal esett vissza a cigaretta fogyasztása, mikor a cigarettás dobozokon megjelentek az elrettentő képek. Az elrettentő szöveg vagy kép visszatartó hatását azonban nehéz számokban mérni, hiszen az egyes országok általában egy időben több szankciót vezetnek be a dohányzás visszaszorításáért.

A jelenlegi magyar szabályozás szerint cigarettát árulni csak - szembetűnően, kontrasztos háttérben, jól olvashatóan, tartósan, magyar nyelven - olyan figyelmeztető felirattal lehet, amely a doboz egyik oldalát legalább 30, a másik oldalát 40 százalékban elfoglalja. A dobozon fel kell tüntetni a cigaretta főfüstegységnyi mennyiségében lévő kátrány- és nikotin-, valamint szén-monoxid-tartalom értékét. Az egészségvédő figyelmeztetés valamelyikét a dohányterméket árusító üzlethelyiségben is el kell helyezni. Magyarországon becslések szerint mintegy hárommillióan dohányoznak.