A régi osztálytársat is megkeresi nekünk a rendőrség

Vágólapra másolva!
Tavaly több mint 12 ezer eltűnt embert keresett a magyar rendőrség, ami arányosan számolva kétszer több, mint a még most is emberrablásoktól hangos Oroszországban eltűntek száma. Igaz, Magyarországon máshogy számolják a statisztikát, és még azokat a bejelentéseket is regisztrálják, amikor valaki a régi osztálytársát keresteti meg a rendőrséggel.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évben a rendőrség tízezres nagyságrendben adott ki körözést eltűnt személyek felkutatására Magyarországon - tudta meg az [origo] az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). 2006-ban 14 203, 2007-ben pedig 12 403 elveszett ember felkutatásában vettek részt rendőrök.

Az adatokra azért voltunk kíváncsiak, mert közel egy hete egy Oroszországban tartott tanácskozáson hasonló adatot publikáltak: itt kiderült, hogy a 12 milliós Moszkvában csak mintegy 3000 ember, a 143 milliós Oroszországban pedig 70ezer ember tűnik el évente. Az orosz fővárosban ebből átlagosan 2500 eltűntet találnak meg - élve vagy holtan - és háromszáznak soha nem akadnak a nyomára.

A magyar szám tehát arányaiban meglehetősen nagynak számít (azonos számú lakosra elosztava a Moszkvainál több mint négyszer, az orosz átlagnál több mint kétszer nagyobb), noha Oroszországban még most sem szokatlan az emberrablás. Magyarországon ráadásul a statisztikába be sem kerülnek azok, akik az eltűnés bejelentését követően egy napon belül megkerülnek.

Bárki köröztethet bárkit

A látványos különbségnek a rendőrség szerint van ésszerű oka, mégpedig az, hogy Magyarországon rengeteg féle ügyben indított keresés tartozik az eltűnt személyek után elrendelt körözés kategóriájába.

Nem csak a klasszikus eltűnésekre kell itt gondolni, mivel bárki kérhet körözést bárkinek az eltűnése miatt. Az ügyek számát gyarapítják az Interpol által kiadott körözések, családjogi vitában az ismeretlen helyre vitt gyerek utáni nyomozások, és az is, ha valamilyen magyar hatóság kerestet egy személyt - mondta el az [origo]-nak Szőgyényi Zoltán, az ORFK körözési osztályvezetője.

A rendőrség minden esetben megkezdi a körözést, ha az eltűnt személy 24 órán belül nem kerül elő, és az eltűnés bűncselekménnyel, balesettel, katasztrófával, öngyilkossággal hozható összefüggésbe, vagy ha az eltűnésre ésszerű magyarázat nem adható. Szőgyényi szerint a rendőrség a törvényi feltételek miatt kénytelen akkor is megkeresni az eltűntet, ha valaki csak egy régi ismerősét, vagy volt osztálytársát akarja megtalálni, és eltűntként bejelenti. "Morogni fogunk miatta, de a bejelentést nem tudjuk elutasítani" - mondta az osztályvezető.

Szőgyényi szerint az ilyen eseteket a rendőrség 2-3 telefonnal felderíti, de ez még nem jelenti azt, hogy a kereső meg is találja, akit keres. A megtalált eltűntek mindig maguk dönthetnek, hogy a rendőrség elmondhatja-e hollétüket a keresőknek. Erre azért van szükség, hogy például tartozásbehajtók ne használhassák a rendőrséget. Osztálytárs-kereséshez a rendőrségnél egyébként is hatékonyabb a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához fordulni, ahol egy minimális díj ellenében információt adnak például a lakcímnyilvántartásból is - mondta Szőgyényi.

A rendőrségi felderítés a statisztikák alapján - épp az egyszerű esetek nagy száma miatt - látványosan hatékony. A 2006-ban eltűnés miatt elrendelt körözésekből 2008. július 1-jére csupán 88 (0,62 százalék), a 2007-ben elrendelt körözésekből 228 (1,84 százalék) maradt hatályban, vagyis az eltűnt személyek tartózkodási helye az esetek 99,38, illetve 98,16 százalékában ismertté vált.