Egyszerűbb adózást és a gazdaság kifehérítését célzó törvényjavaslat beterjesztését kérték a pártok a kormánytól. Az öt parlamenti párt a gazdasági válság miatt szükségessé váló intézkedésekről egyeztetett. A találkozót az MDF és az SZDSZ kezdeményezte.

Az adórendszer egyszerűsítését és a gazdaság kifehérítését szolgáló törvény benyújtására kéri fel a kormányt az öt parlamenti párt - jelentette be Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője szerdán, a parlamenti pártok egyeztetése után.

A pártok abban is egyetértettek, hogy az MSZP és az MDF közös módosító javaslatában megfogalmazotthoz képest szigorúbb költségvetési plafon meghatározására van szükség, és létre kell hozni egy stabilitási és adóreformalapot. Kóka szerint megegyeztek a költségvetési tanács összetételében is - helyet kapna benne a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, illetve a köztársasági elnök megbízottja -, és most intenzív szakértői tárgyalások következnek.

Míg az egyszerűsítő csomagban egyetértettek a pártok, az adórendszer további átalakításáról eltértek a vélemények. Az MDF javasolta az adórendszeren belüli átcsoportosítást is: ők élőmunkaterhek csökkenését a fogyasztási típusú adók növelésével ellensúlyoznák, amit sem az SZDSZ, sem az MSZP nem támogatott. Herényi Károly MDF-es frakcióvezető szerint valószínű, hogy a kormány előterjesztésben az ő javaslatuk nem szerepel majd, de módosító indítvány formájában is be fogják nyújtjani.

Az SZDSZ inkább belső adóátrendezést szeretne. Kóka János szerint a gazdaság kifehérítése és az adóegyszerűsítés kérdésében tovább kell menni annál, mint amit a kormány eredetileg javasolt. A szabad demokraták - a Fidesszel együtt - azt javasolják, hogy jövő év januárjától kezdődjön az adócsökkentés. A korábbi terveknél kisebb mérséklést szorgalmaznak és először a vállalati különadókat szüntetnék meg, a társasági adót 18 százalékban állapítanák meg, amelyből továbbra is le lehetne vonni helyi iparűzési adót. Kóka szerint megállapodtak, hogy 2010-2011-re a költségvetési plafontörvényben olyan kiadáscsökkentési lehetőségeket szerepeltessenek, amelyek az adóelvonás mértékét minden évben egy százalékponttal csökkentik.

Az MDF és az SZDSZ ezen kívül a közszféra kiadásait is csökkentené. Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője közölte, készek tárgyalni a szigorúbb kiadási korláthoz tartozó kiadáscsökkentés elemeiről, támogatni tudják az üzleti környezet javításáért teendő lépéseket, de inflációs szempontból kockázatosnak tartanák az áfanövelést és ezzel kapcsolatos személyi jövedelemadó-csökkentést.

Az egyeztetést Kóka János és Herényi Károly kezdeményezte azzal a céllal, hogy készítsenek elő egy politikai csúcsot a  parlamenti pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek részére. Javasolták, hogy az ötpárti egyeztetésen a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatról, valamint az adóreform menetrendjéről és garanciáiról egyeztessenek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden este egy rádióinterjúban azt mondta, a kiadást csökkentő nagyobb lépésekhez az kell, hogy a parlamenti pártok túlnyomó többsége nemzeti megegyezést kössön. A kezdeményezés kapcsán azt mondta: jó irányba haladunk, végre szakmai kérdésekről tárgyalunk.

A tárgyaláson részt vett a nyilatkozókon kívül az MSZP-től Tukacs István, a kormányfő adóügyi megbízottja; a Fidesztől Navracsics Tibor frakcióvezető, Tállai András költségvetési bizottsági tag; az SZDSZ-től Horn Gábor ügyvivő; a KDNP-től Rétvári Bence országgyűlési képviselő.