Elővették a pártok a varázsszót - egyszerűbb adózás kell

Vágólapra másolva!
Egyszerűbb adózást és a gazdaság kifehérítését célzó törvényjavaslat beterjesztését kérték a pártok a kormánytól. Az öt parlamenti párt a gazdasági válság miatt szükségessé váló intézkedésekről egyeztetett. A találkozót az MDF és az SZDSZ kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

Az adórendszer egyszerűsítését és a gazdaság kifehérítését szolgáló törvény benyújtására kéri fel a kormányt az öt parlamenti párt - jelentette be Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője szerdán, a parlamenti pártok egyeztetése után.

A pártok abban is egyetértettek, hogy az MSZP és az MDF közös módosító javaslatában megfogalmazotthoz képest szigorúbb költségvetési plafon meghatározására van szükség, és létre kell hozni egy stabilitási és adóreformalapot. Kóka szerint megegyeztek a költségvetési tanács összetételében is, és most intenzív szakértői tárgyalások következnek.

Az ötpárti egyeztetésen a parlamenti pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek részvételével tartandó politikai csúcs összehívásáról is szó volt, legalábbis ezt kezdeményezte a találkozót összehívó levelében az SZDSZ és az MDF. Ebben azt is írták, hogy a szombati nemzeti csúcsnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt, amivel megkezdődött a párbeszéd a pártok között, de a rendezvény önmagában nem nyugtatta meg a piacokat.

A két párt adóreform-alap létrehozását, az állami kiadásokat szabályozó költségvetési plafontörvény megalkotását, valamint az adóreform menetrendjének rögzítését javasolta. Gyurcsány Ferenc kedden a kezdeményezés kapcsán azt mondta: jó irányba haladunk, végre szakmai kérdésekről tárgyalunk.