Blikk: Olimpikon lehetett a bombagyáros

Vágólapra másolva!
Valószínűleg az Astoriánál, vagy a West End bevásárlóközpontnál robbantották volna fel azokat a bombákat, amelyeket egy autó csomagtartójában találtak a rendőrök csütörtök este. A Blikk úgy tudja, a sofőr egy olimpikon cselgáncsozó volt, aki a rendőrök szerint szélsőséges csoportokhoz köthető. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezték szombaton délelőtt azt a budapesti férfit, akinek autójában három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak a rendőrök csütörtökön a fővárosban, a Nyugati téri felüljáró alatt - mondta Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője szombaton az MTI-nek. A Blikk értesülése szerint fekete Peugeot-t a 33 éves T. Krisztián vezette, aki cselgáncsozóként résztvett a sydneyi olimpián is.

Az autóban a rendőrök három darab ötliteres ballont, több gyújtószerkezetet és csőbombákat találtak, amelyeket távirányítással lehetett volna működésbe hozni. A tűzszerészek szerint a robbanások 20 méteres körzetben pusztíthattak volna, így akár a Nyugati téri felüljárót is megrongálhatta volna a detonáció.

Bartha szerint a férfi pénteken részletes vallomást tett, ennek igazságtartalmát még vizsgálják a nyomozók. T. Krisztián a rendőrök szerint egyértelműen kötődik szélsőjobboldali radikális csoportokhoz. A Népszabadság szerint szülei az egyik szélsőséges szervezet, a Lelkiismeret '88 aktivistái. A fiatalember korábban válogatott cselgáncsozó volt, a 81 kilogrammos súlycsoport magyar bajnokaként képviselte hazánkat a sydneyi olimpián.

A lap információi szerint a fiatalember egy angyalföldi autószerelő műhely vezető munkatársa, ahol a nyomozók pénteken házkutatást tartottak, és bombakészítésre alkalmas eszközöket találtak. A Blikk és a Népszabadság is úgy tudja, rendőrök titkosszolgálati módszerekkel szerzett adatokból már napokkal korábban volt információjuk arról, hogy terrorcselekményekkel akarják megzavarni valamelyik rendezvényt.

A távirányítású bombákat valószínűleg az Astoriánál tartott esti rendezvény környékén kívánták elhelyezni. A Népszabadság információ szerint T. Krisztiánnak és társainak B tervük is volt: ha a rendezvényen nem törtek volna ki összecsapások, a West End bevásárlóközpont előtt robantották volna fel a szerkezeteket. A rendőrség sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta ezt az értesülést.