Kilépett egy képviselő a Fidesz-frakcióból

Vágólapra másolva!
Pártja nem kapott anyagi támogatást, ő maga pedig felszólalási lehetőséget - ezzel magyarázta kilépését a Fidesz-frakcióból Császár Antal, a Vállalkozók Pártjának elnöke. A politikus megtartja mandátumát, függetlenként tevékenykedik, továbbra is ellenzéki képviselőként. A Fidesz nem kommentálta Császár kilépését.
Vágólapra másolva!

Kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából Császár Antal, aki a párt országos listáján került az Országgyűlésbe - közölte hétfőn Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. Császár megtartja mandátumát, a jövőben függetlenként kíván tevékenykedni. Az Országgyűlés Hivatala már el is könyvelte a változást, a parlament honlapján Császár már függetlenként szerepel.

Az 50 éves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei politikus 2002 óta a Vállalkozók Pártjának (VP) elnöke, 2006-ban a Fidesszel kötött választási megállapodás nyomán lett parlamenti képviselő. A pálinkafőzők országos szervezetének vezetőjeként is ismert Császár a környezetvédelmi bizottság tagja.

Császár az [origo]-nak azt mondta, kilépésének két fő oka volt: egyrészt a 2006 februárjában a Fidesszel kötött választási megállapodásban szerepelt pártjának anyagi támogatása, de ebből máig nem valósult meg semmi. Másrészt úgy érezte, nem tudja megfelelően képviselni a kis- és középvállalkozókat, mivel a frakciótól nem kap felszólalási lehetőséget. Azt reméli, függetlenként több lehetősége lesz. Úgy tervezi, továbbra is ellenzéki képviselőként politizál majd, a Fidesszel kötött megállapodástól nem tér el. "Más irányba nem akarok elmozdulni" - mondta.

A Vállalkozók Pártjában 2006 őszén kettős vezetés alakult ki. Császár bírósághoz fordult, mert szerinte nem szabályos kongresszuson váltották le, és választották meg helyette elnöknek Herman Istvánt, a VP Heves megyei szervezetének vezetőjét. 2008. augusztusában a bíróság jogerősen Császárt mondta ki elnöknek, de közben, 2007 januárjában a bíróság egyesületté minősítette vissza a pártot, mert két cikluson keresztül nem állítottak jelöltet.

Herman Császár kilépéséről személyes véleményeként azt mondta: "szavazatgyűjtés zajlik". A kilépést magányos akciónak nevezte Szathmáry Kristóf, aki Császár Antallal, Ékes Józseffel és Rácz Istvánnal együtt a Vállalkozók Pártja színeiben jutott be az Országgyűlésbe 2006-ban a Fidesz listájáról. Szathmáry közölte: megdöbbentek Császár döntésén, és nem követik őt. Szerinte Császár egy "sértett ember", akit "megvettek kilóra a másik oldalról".

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője nem kívánta kommentálni Császár kilépését, csupán annyit mondott: sajnálatosnak tartják, hogy a Vállalkozók Pártján belüli konfliktusok nagyon elmélyültek, de ezt a VP belügyének tekintik.

Az Országgyűlésnek jelenleg 385 képviselője van, mivel a szeptemberben lemondott SZDSZ-es Gegesy Ferenc helyére csak januárban választanak új képviselőt. Két képviselő, az MSZP-s Horn Gyula és Toller László tartós betegsége miatt nem gyakorolhatja jogait, így az aktív képviselők száma 383, vagyis a parlamenti többséghez - ha minden képviselő jelen van - 192 szavazat kell.

Ebből a kisebbségben kormányzó MSZP-nek megvan 188 szavazata (ha épp nem Szili Katalin elnököl), illetve maga mögött tudhatja a független Gyenesei Istvánt, önkormányzati minisztert is. A Fidesznek 138, a KDNP-nek 23, az SZDSZ-nek 19, az MDF-nek 10 képviselője van, Gyenesein kívül pedig még négyen függetlenek. Az MSZP tehát akkor tudja biztosítani a többséget, ha három ellenzéki vagy független képviselő nincs jelen, illetve ha ketten támogatják a kormány álláspontját.