Népszabadság: Rendőröknek szánták a 23-án lefoglalt bombákat

Vágólapra másolva!
A bombákkal telepakolt, és október 23-án este lefoglalt kocsi a Népszabadság rendőrségi forrásai szerint guruló bombaraktárként követte a radikális tüntetőket. Elfogása előtt Tölgyesi Krisztián, és ma még ismeretlen társai állítólag már csak arra vártak, hogy a rendőrség tovább üldözze a randalírozókat az Astoria irányába - írja a lap hétfői száma. A Népszabadság azt állítja, terveik szerint a rendőri alakulatok mögött robbantak volna a pokolgépek.
Vágólapra másolva!

Részletes beismerő vallomást tett a Nemzeti Nyomozó Irodán (NNI) Tölgyesi Krisztián (33), akinek lefoglalt autójában gránátokat és házi készítésű gyújtóbombákat találtak a rendőrök október 23-án. A Népszabadság szerint a 2000-ben rendezett olimpián is indult újpesti cselgáncsozó beismerte, hogy ő készítette a Peugeotban talált robbanóeszközöket. A bíróság nem jogerős döntése értelmében Tölgyesi 30 napig marad előzetesben.

Nyomozati érdekekre hivatkozva a rendőrség nem árul el részleteket arról, hogy Tölgyesi - akinek szülei a lap szerint a szélsőjobboldalinak tartott Lelkiismeret '88 nevű szervezet aktivistái - elárulta-e társait, beszélt-e arról, hol használták volna fel a tőle lefoglalt pokolgépeket. Bűnügyi hírszerzési adatok szerint Tölgyesi és ma még ismeretlen társai a rendőrökkel tervezett összecsapásokon használták volna a bombákat - írja a lap hétfői száma.

Tölgyesi lakásán házkutatást tartott a rendőrség. Lefoglaltak több rajzot, és leírást, amelyek házi készítésű pokolgépek gyártásához adtak szaktanácsokat. A közönséges vízvezetékelemekből és pirotechnikai eszközökből összeállított gránátok egy kisebb kézigránát erejével azonos nagyságú detonációra lettek volna képesek, míg a benzinnel telt kannákhoz erősített, távirányítással indítható csőbombák repeszei több tízméteres sugarú körön belül okozhattak volna sérüléseket, a robbanás epicentrumában pedig tűz keletkezett volna - állítja a Népszabadság.

Az exolimpikon védelmét a Nemzeti Jogvédő Alapítvány vállalta. Az alapítvány ügyvédje, Novozánszky Ilona védence letartóztatását követően újságírók előtt azt mondta: a kocsiban talált eszközök az MTV székháza elleni két évvel ez előtti támadás után készültek. Egyik pokolgép sem működőképes, vezetékeik többsége elszakadt, van, amelyik elrozsdásodott.

A rendőrség nem kívánt reagálni az ügyvéd állítására. Azokra a vádakra sem, miszerint indokolatlanul kockáztatták volna az emberek biztonságát azzal, hogy bár tudtak Tölgyesi autójáról, arról is, hogy mi van benne, késő estig mégsem állították meg, nem kutatták át. Névtelenséget kérő rendőrségi források a Népszabadságnak azt mondták: valójában az autó csomagtartójának átkutatásáig a rendőrség nem tudta mit szállít a Peugeot.

A lap információi szerint egy, a rendezvényeket biztosító rendőri alakulatok mögött cirkáló civil ruhás nyomozónak tűnt fel, hogy minden csoportosulás közelében felbukkan egy Peugeot. A sofőr láthatóan kerülte a rendőri ellenőrző pontokat. "Éppen csak az nem volt ráírva - mondta később egy rendőrtiszt -, hogy ide gyertek fiúk, itt a muníció". A Népszabadság forrása szerint az autó mindig csak pár tíz métere parkolt a szélsőségesek kemény magjától.

A nemzetbiztonsági szolgálatok az elmúlt években fokozatosan megfigyelés alá vonták azokat a szélsőségeseket és kapcsolataikat, akik rendszeresen részt vettek a döntően szélsőjobboldali csoportok által szervezett, zavargásokba torkolló megmozdulásokban, emlékeztet a lap. Minden jel szerint a célszemélyek között volt Tölgyesi is.

A titkosszolgálatok és rendőrség információnak összevetése után, már a nap folyamán keresni kezdték Tölgyesi kocsiját, noha akkor még állítólag nem tudták, mit találnak benne. Később azért védték betonból készült sávelválasztó elemekkel (is) az Operát - írja a lap -, mert attól tartottak, hogy a Peugeot esetleg az ott tartott ünnepi megemlékezés előtt, alatt vagy után át akarja törni a rendőrkordont, szabad utat biztosítva a környéken gyülekező szélsőségeseknek.

Ennek a verziónak ellentmond azonban az a tény, hogy a biztonsági erők és az illetékes civil biztonsági szolgálat a nap folyamán észrevétlenül megerősítette a West End védelmét. Ebből a tényből arra következtet a Népszabadság, hogy a rendőrség már délután tudott Tölgyesi és társai "B" tervéről, azaz, hogy - ha utcai összecsapásokon nem vethetik be a bombáikat, megvárják, amíg a rendőrség az Astoriáig üldözi a randalírozókat, s akkor mögöttük robbantanak. A célpont a West End volt a lap szerint.

Este, amikor megtalálták az autót a Nyugati-téren, az akciósok megvárták, amíg Tölgyesi kiszáll, majd elfogták. Egyelőre robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítják, ám Tóth Gábor, Budapest főkapitánya pénteki sajtótájékoztatóján nem hagyott kétséget a felől, hogy Tölgyesit előbb vagy utóbb terrorcselekmény előkészületével is meggyanúsítja a rendőrség.

Tölgyesi édesanyja a zoom.hu kérdésére, hogy a bombagyártást megfelelő módszernek tartja-e, annyit mondott: attól függ, milyen mércével mérünk.