Kártérítést kapnak az Árpád hídon fennakadt autósok

Vágólapra másolva!
Fennakadt az autók egy része azon a fém rámpán, amit az Árpád híd északi oldalán építettek a hídon végzett felújítási munkaterület áthidalására. Kedd reggel komoly forgalmi torlódás alakult ki a túl magas vasszerkezet miatt, amire végül aszfaltból kellett kevésbé meredek feljárót építeni. A Fővinform az építési munkálatok miatt a híd elkerülését javasolja, a közterület-fenntartó pedig kártérítést fizet a megsérült autók tulajdonosainak.
Vágólapra másolva!

Komoly torlódás alakult ki kedd délelőtt a budapesti Árpád híd felújítása miatt, ahol a forgalom egy része nem tudott átkelni a munkaterületet lefedő vasszerkezeten. A hídon hétfőn este kezdték meg a felújítási munkákat, napközben pedig lefedték az érintett területet, hogy a forgalom minden sávon haladhasson. A fedő szerkezeten azonban az autók egy része fennakadt.

Pongrácz Dániel, a Fővinform ügyeletese szerint a probléma miatt jóval hosszabb menetidőre kell számítaniuk az autósoknak az észak-pesti régióban, az Árpád híd irányában nagy a torlódás a Váci úton, valamint a Hungária körúton és a Róbert Károly körúton is. Az ügyeletes szerint a csúcsidő után valószínűleg enyhül a forgalmi torlódás.

A hídon hétfő este 10 órakor kezdődtek a felújítási munkálatok, amelyek során kicserélik a Hajógyári-szigeti pillér felett a hőtágulásból származó mozgásokat kiegyenlítő szerkezeti (dilatációs) elemeket. A felújítás az északi, a Buda felé vezető hídpályát érinti, itt este 10 és reggel 6 óra között két forgalmi sávot lezártak, nappal pedig a munkaterületet lefedték.

Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. helyettes szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy a lefedésre szolgáló, 10-11 centiméter magas szerkezeten több jármű fennakadt, az alacsonyabb építésű autók a lassú, óvatos felhajtás ellenére is "koppantak" a fémszerkezeten. Az FKF délelőtt 11 órára tudta járhatóvá tenni a rámpát, ahol továbbra is komoly sebességkorlátozással haladhat csak a forgalom.

A szakemberek a reggeli helyszíni szemle után döntöttek úgy, hogy hideg aszfalttal hosszabbítják meg a szerkezetre történő felhajtás és az arról való lehajtás útját, az így épített, kevésbé meredek felhajtón pedig már valamennyi jármű fennakadás nélkül áthaladhat. A javítás ideje alatt ezalatt rendőri irányítás mellett haladhattak át a járművek a szerkezeten.

A kialakult torlódás miatt azonnali vizsgálatot rendelt el Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, hogy megállapítsa, kit terhel a felelősség a forgalmat akadályozó vasszerkezet miatt. A vizsgálat megállapításait és az intézkedési javaslatokat legkésőbb holnap reggelre kérte a főpolgármester-helyettes.

Horváth László az MTI-nek hozzátette: szerdára elkészül a módosított áthidaló, amely már megfelelő fel- és lehajtást biztosít. Az autók áthaladását segítő eredeti szerkezetet egyébként nem az FKF Zrt. készítette, hanem a Hídépítő Zrt.egyik alvállalkozója. Az FKF Zrt. a Hídépítővel közösen végzi az Árpád híd felújítását.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közleményben valamennyi közlekedőtől elnézést kért a kedden kialakult kellemetlenségért, és bejelentette, hogy a hídra fektetett fémszerkezet miatt megsérült autók tulajdonosai kártérítésre számíthatnak. Kárigényükkel az autósok a társaság XI. kerületi, Bánk bán utcai kárrendezési irodájához fordulhatnak - közölte Horváth.

Az FKF Zrt. korábban tudatta: a felújítás során a mintegy 1,5 méter széles, keresztirányban 11 méter hosszú munkasáv áthidalására egy acélból készült, láthatósági festéssel ellátott, a közúti forgalom áthaladását biztosító "provizóriumot" helyeznek el, amely csak csökkentett, maximum 30 kilométer/óra sebességgel közelíthető meg. A szerkezet ugyanis az útpálya síkjából mintegy 10 centiméterre kiemelkedik, hasonlóan a lakóövezeti utakon alkalmazott forgalomcsillapító szigetekhez. Nappal 6 és 22 óra között ez áthúzódik mindhárom forgalmi sávon, a kerékpárúton és a járdán is. A felújítás várhatóan november 22-ig befejeződik.