Kétpárti parlamentet mért a TÁRKI

Vágólapra másolva!
Két százalékkal nőtt az MSZP támogatottsága a teljes népességen belül, miközben a Fideszé ugyanannyit csökkent a TÁRKI legújabb felmérése szerint. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy csak a két legnagyobb párt jutna be a parlamentbe, ha most vasárnap tartanák a választást.
Vágólapra másolva!

Két százalékkal növekedett a szeptemberihez képest az MSZP támogatottsága a TÁRKI legfrissebb adatai szerint, így most 16 százalékon áll a teljes népesség körében. A TÁRKI szerint a párt támogatottságának növekedése annak köszönhető, hogy a többi párt biztos szavazói elbizonytalanodtak.

Hasonlóan szerény mértékben, de csökkent a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében. Az ellenzéki párt támogatottsága jelenleg 33 százalék, míg szeptemberben 35 százalék volt.

Az SZDSZ és az MDF támogatottsága szintén csökkent az elmúlt hónapban a TÁRKI szerint: a szabad demokratákat jelenleg a megkérdezettek egy százaléka támogatja az előző két hónapban mért 2 százalékkal szemben. Nagyobb veszteséget könyvelhetett el viszont az MDF, amelynek októberben mindössze két százalék a támogatottsága, míg szeptemberben még duplája volt.

A biztos pártválasztók körében magasan a Fidesz vezet. Egy most vasárnapi választáson a szavazók 61 százaléka voksolna a jobboldali pártra, támogatottságuk három hónapja stabilan ennyin áll. Előnyük az MSZP-vel szemben jelenleg 31 százalékpont, a kormánypártra októberben 30 százaléknyian adnák a szavazatukat. Ez az érték 6 százalékkal magasabb az egy hónappal ezelőtti és egy százalékkal nagyobb az augusztusi szintnél - áll a TÁRKI reprezentatív kutatásában.

Biztosan az SZDSZ-re és az MDF-re 2-2 százaléknyian voksolnának, de míg az SZDSZ támogatottsága egy százalékot esett egy hónap alatt, addig az MDF-é négy százalékot. Rájuk egy hónappal korábban még a megkérdezettek hat százaléka szavazott volna.

A TÁRKI felmérése szerint a választók 51 százaléka járulna az urnákhoz, ha most vasárnap lennének a választások. Ez az arány az elmúlt két hónapban 52 százalék volt.