Felmentették a gumilövedék miatt vádolt rendőrt

Vágólapra másolva!
Felmentett a bíróság egy rendőrt, akit azzal vádoltak, hogy a 2006. október 23-i zavargások során közvetlen közelről rálőtt valakire gumilövedékkel. A bíróság szerint egyértelmű, hogy a rendőr fegyveréből származnak a súlyos sérülést okozó lövedékek, de nem bizonyított, hogy a rendőr lőtt. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Bizonyítottság hiányában a Fővárosi Bíróság csütörtökön felmentett egy rendőrt, akit a két évvel ezelőtti fővárosi zavargások idején elkövetett súlyos testi sértéssel és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádoltak. Az ítélet nem jogerős.

A vád szerint a rendőr 2006. október 23-án este a fővárosi Blaha Lujza térnél tömegoszlatás közben 2-3 méterről lőtt rá sörétes gumilövedékkel egy emberre, aki súlyos sérüléseket szenvedett, testéből még hónapokkal később is operáltak ki gumisörétet. Mint azt az ügyész is kiemelte vádbeszédében, ez az egyetlen olyan ügy, amelyben egy rendőr által gumilövedékkel okozott sérülés miatt az eljárás egyáltalán a vádemelésig eljutott. Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést és lefokozást indítványozott, a rendőr védője viszont felmentést kért.

A jelenleg is rendőrként dolgozó vádlott mindvégig tagadta bűnösségét. Mint mondta, éppen azért ment oda egy csoporthoz, mert látta, hogy társai ott civileket bántalmaztak, míg egy korábbi tárgyaláson kollégái nevében kért elnézést a sértettektől.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa csütörtökön felmentette a vádlottat arra hivatkozva: bár egyértelműen megállapítható, hogy rendőr fegyveréből származó sérüléseket szenvedett el egy civil, nincs közvetlen, objektív bizonyíték arra, hogy a megvádolt rendőr lenne a bűnös. Vagyis a bíróság szerint nem bizonyítható, hogy a lövést a rendőr adta le.

Az ügyész fellebbezett a felmentő ítélet ellen, így az nem jogerős, a büntetőper másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.