Helyben hagyta az Országgyűlés feloszlatására vonatkozó népi kezdeményezést jóváhagyó OVB-határozatot az Alkotmánybíróság. 50 ezer aláírás összegyűjtése után így a parlamentnek napirendre kell majd vennie saját feloszlatását. A döntéssel több alkotmánybíró nem értett egyet, Bragyova András szerint például ezen az alapon akár Mormon könyvét is a parlament elé lehetne vitetni népi kezdeményezéssel.

Az Alkotmánybíróság (Ab) helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát, amellyel a testület hitelesítette a jelenlegi Országgyűlés feloszlatására irányuló országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. Az OVB még májusban döntöt így a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által benyújtott kezdeményezéssel kapcsolatban. A hitelesített aláírásgyűjtő íven az szerepel: "Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlatását."

A Népszabadság csütörtökön írt arról, hogy a határozat ellen kifogásokat nyújtottak be, ám az Alkotmánybíróság előző nap nyilvánosságra hozott határozatában helybenhagyta az OVB-döntést. Az AB szerint a kérdés a parlament hatáskörébe tartozik, és nem kifogásolható, hogy a kezdeményezést nem magánszemély, hanem társadalmi szervezet nyújtotta be.

Három alkotmánybíró - Bragyova András, Holló András és Kiss László - különvéleményt jelentett be, szerintük népi kezdeményezés csak törvény megalkotásra irányulhat.

Bragyova András az Alkotmánybíróság honlapján közzétett határozatban azt írta: a döntés alapján "az Országgyűlés ötvenezer támogató aláírás összegyűjtése esetén köteles lenne napirendjére tűzni a Mormon könyve megtárgyalását éppúgy, mint a Hungarizmus programját, vagy egy, az UFO-król szóló jelentést, netán a Pythagorász tételt, vagy a sumér-magyar rokonság kérdését".

Népi kezdeményezés esetén két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni. Ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést.