A Fidesz szerint gúzsba kötötték az MTV ügyvezetőjét

2008.10.30. 11:26

Tiltakozik és vizsgálatot akar az MTV ügyvezetőjének korlátozása miatt az ellenzéki Fidesz és KDNP. Medveczky Balázs ügyvezető szerint a korlátozó határozat akadályozza a jövő évi műsorstruktúra előkészítését, de betartja azt.

Tiltakoztak a Magyar Televíziót (MTV) felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének fideszes és kereszténydemokrata tagjai csütörtökön az ellen, hogy a testület az engedélye nélkül köthető szerződések értékhatárának csökkentésével korlátozta az MTV ügyvezetőjének jogkörét. A március eleje óta elnök nélkül működő közszolgálati tévét Medveczky Balázs irányítja ügyvezetőként.

Czeglédi László, a kuratórium kormánypárti elnöke az MTI-nek azzal magyarázta a szerdai napi döntést: "alelnöke van a Magyar Televíziónak, és ezt másképpen kell értelmezni".

A testület három fideszes és egy kereszténydemokrata tagja közleményében viszont arra hivatkozik: a médiatörvény szerint 300 millió forintnál nagyobb összegre szóló megállapodásokat kell jóváhagyatni, a határ 150 millióra csökkentése "törvénysértés, és egyben a sajtószabadságot sértő, direkt politikai beavatkozás a független Magyar Televízió működésébe".

Az ellenzéki politikusok hozzátették: a szocialista és szabad demokrata delegáltak által szerdán megszavazott döntés miatt a kuratórium felügyeleti szervéhez fordulnak, vizsgálatot kérve.

Medveczky az MTI-nek csütörtökön úgy nyilatkozott: az írásba foglalt döntés alapján határoz az esetleges további lépésekről. Annyit előzetesen elmondott, hogy a határozat akadályozza a jövő évi műsorstruktúra előkészítését.

A menedzsment egyik, neve mellőzését kérve nyilatkozó tagja arra hívta fel a figyelmet: épp nézettségnövelő "húzóműsorok" szerződéseinek megkötését lassíthatja az új korlátozás.

Az MTV-t felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége 14 tagból áll, ebből hét embert a kormányzó szocialiista párt delegált, hét tagot pedig az ellenzék (Fdesz, KDNP, SZDSZ, MDF). 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK