Több busz és villamos jár a halottak napján

2008.10.31. 9:10

Megállási és behajtási tilalmat vezet be a rendőrség a hétvégén több fővárosi temető környékén. A BKV sűríti a temetők felé közlekedő járatait, a közterület-felügyelet fokozott ellenőrzést tart mindenszentek és halottak napja miatt.

Megállási tilalom lesz november 1-jén reggel 6 órától másnap 22 óráig az Újköztemetőhöz vezető utakon. Tilos lesz megállni a Sírkert úton, a Maglódi út és a Kozma utca között, a Temetői főúton, az Újhegyi úton (amelyet egyinyárúsítanak) a Maglódi út és a Harmat utca között, valamint a Kozma utcában (amelyet ugyancsak egyinyárúsítanak) a temető főbejárata és a Jászberényi út között.

Nem lehet majd megállni a Kispesti temetőhöz vezető útvonalon sem, a Kassa utcában a Kolozsvári utca és a Pozsonyi utca között a temetővel szembeni oldalon. A tilalom november 1-je reggel 6 órától másnap 24 óráig tart. Ugyanebben az időpontban lesz megállási tilalom az Pestszenterzsébeti temetőnél a Tartsay utcában a Nyír utca és a Külső Vörösmarty utca között mindkét oldalon, valamint a Külső Vörösmarty utcában az Alsó Határ út és a Tarcsay utca közötti szakasz mindkét oldalán.

A Farkasréti temetőnél a Hegyalja utcában a Lipót utca és a Németvölgyi út között, a Németvölgyi úton a Hegyalja utca és a Brassó utca között, az Érdi úton a Márton Áron tér és a Németvölgyi út között, valamint a Hóvirág utcában a Márton Áron tér és a Denevér utca között lesz tilos a parkolás. A korlátozás a Farkasréti temetőnél is elseje reggel 6 órától másodika éjfélig tart.

Több utat egyirányúsítanak: az Újköztemetőnél a Kozma utcát a Korányi Frigyes erdősor és a temető főbejárata között, valamint a főbejárat és a Jászberényi út között szombat reggel 6 órától vasárnap este 10 óráig. Csak a temető bejárata felöl lehet majd behajtani az utcába. Ugyancsak a temető felöl lesz járható a Sírkert utca a Maglódi útig. Ezekbe az utcákba csak a BKV járművei hajthatnak be a másik irányból. Mindkét irányból lezárják - a BKV és a Volán járatait kivéve - az Újhegy út Maglódi út és Kozma utca közötti szakaszát, illetve a Külső Vörösmarty utcába az Alsó Határ út felöl.

Autóval két temetőbe, az Újköztemetőbe, illetve a Fiumei úti Sírkertbe lehet majd behajtani. A rendőrség azt kéri, hogy aki teheti a BKV járatait használja, mert a buszokat fogják előnyben részesíteni a forgalomirányító rendőrök, és a sírkertek körüli parkolóhelyek nem tudják kiszolgálni a megnövekedett forgalmat.

Gyakrabban és több BKV-járat indul

A BKV sűrűbben indítja majd a temetőkhöz közlekedő villamos és buszjáratokat: . Az Újköztemetőhöz közlekedő 28-as villamos szombaton én vasárnap napközben öt percenként közlekedik. A 37A villamos helyett a 37-es jár majd tíz percenként az Izraelita temetőig. Egy rendkívüli járatot is üzembe állítanak: tízperces követési idővel, 37B jelzéssel jár majd villamos a Keleti pályaudvarról az Izraelita temetőhöz.

A Kispesti temetőhöz közlekedő 42-es villamos 10 percenkét jár a hétvégén a Határ út és a Tóth Árpád utca között. Szintén 10 percenként járnak majd az 52-es villamosok a Határ út és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között. A Farkasréti temetőhöz az 59-es villamos a hétvégén 3-4 percenként indul. Az autóbusz-járatokat is sűrítik: a 8-as busz Gazdagrét és Kálvin tér között 5 percenként, 10 órától 15 óráig 4 percenként jár. Az 53-as autóbuszok a Fehérvári úttól Farkasrét, Mindszenty József bíboros térig 5 percenként járnak majd. A 95-ös és 95A járatok - amelyek elhaladnak az Újköztemető mellett - a Stadionok és Pestszentlőrinc, Gyömrői út között 7,5 percenként közlekednek. Szintén az Újköztemetőt érinti a 202E járat, amelyet csuklós buszokkal közlekedtet a társaság. Kisebb követési idővel jár majd a 30, 36, 58, 92, 93, 95 és 95A, a 130, 160 és 260, a 169E, a 182 és 194 jelzésű busz is.

Rendkívüli buszjáratok

Rendkívüli buszjáratokat is indítanak: 5 percenként jár majd 30B Újpest-Központ és Megyer, Szondi utca között, 10 percenként a 36A a Gubacsi út és a Jáhn Ferenc Kórház között, a 38B Csepel, Szent Imre tér és Hárosi Iskola között, a 68A Kőbánya-Kispest és Újköztemető között, illetve a 160A Batthyány tér és Óbuda, vasútállomás között. 15-20 percenként 58A jelzéssel indul rendkívüli járat a Savoya parktól a Budafoki temetőig, valamint 218A jelzéssel Óbuda, Szentlélek térről a Gábor Dénes főiskolához.

A HÉV a megszokott menetrend szerint jár, de a gödöllői, csepeli és szentendrei HÉV-vonalakon szükség esetén mentesítő járatot indítanak. A MÁV szerint az ünnep ideje alatt a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon megerősítve közlekednek a személyszállító vonatok, de egyéb változás nem lesz a menetrendben. Utasaiknak azt javasolják, hogy a jegyeket elővételben váltsák meg.

A Fővárosi Közterület-felügyelet kiemelten ellenőrzi a temetők környékét. Folyamatosan ellenőrizni fogják a közterület jogszerű használatát, az engedélyhez illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenységek esetében a szükséges okiratok meglétét és érvényességét, továbbá nagy figyelmet fordítanak a közterületek rendjét és tisztaságát megsértő tevékenységek megelőzésére és megszüntetésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK