Gázrobbanás történt Pécsett

Vágólapra másolva!
Két ember könyebben megsérült, amikor gázrobbanás történt egy pécsi házban. A robbanás oka pontosan nem ismert, de a helyi gázszolgáltató éppen szerelési munkát végzett. Az E.ON szerint a robbanást nem ők, hanem egy szintén az épületben, gázvezetékcserén dolgozó és tőlük független épületgépészeti vállalkozás munkásai idézték elő. Száz embet kiköltöztettek a környékről.
Vágólapra másolva!

Gázrobbanás történt péntek délelőtt Pécsett, két ember könnyebben megsérült. Szőke Szabolcs, a baranyai katasztrófavédelem helyszínre vezényelt egységének oltásparancsnoka szerint a városi piactér melletti Móricz Zsigmond tér 7. számú házában törtánt a detonáció - eddig ismeretlen okból. A robbanás kisebb károkat okozott az ingatlanban, a lépcsőház földszinti és első emeleti ablakai betörtek.

A két sérült közül az egyik egy szerelő, aki első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Egy idős nőt, aki a ház előtt sétált, a kitört ablak szilánkjai sebesítettek meg könnyebben. Mindkettőjüket kórházba szállították.

Tűz nem keletkezett, vegyvédelmi szakemberek folyamatosan mérik a levegő gázkoncentrációját, a rendőrség pedig ideiglenesen kiköltöztette a társasház és a környező épületek lakóit. Összesen száz embert költöztettek ki, ki kellett üríteni egy óvodát is.

Gázszivárgás jelenleg nincs, a veszélyt még délelőtt elhárították a mentés résztvevői. Az épületet vizsgáló statikus szakértő újságíróknak azt mondta: komolyabb kár nem keletkezett, a lakók hamarosan visszaköltözhetnek otthonukba, de a gépészeti szerelvényeket és villamos vezetékeket tovább kell vizsgálni.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a E.ON gázszolgáltató valamilyen gázszerelési munkát végzett az épületben, már elzárták a gázt a vezetékben, amikor a robbanás bekövetkezett. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával, ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indított az ügyben. A sérült szerelőt még nem kérdezték ki, de öt tanút már meghallgattak - mondta el Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.