Gripen-ügy: válaszol a tárca az állampolgári levelekre

Vágólapra másolva!
Jövő héten válaszol a gazdasági tárca azokra az állampolgári levekre, amelyek a Gripen vadászgépekért cserében végrehajtott magyarországi befektetések adatait firtatják. Az állampolgári levelek annak a kampánynak a keretében érkeznek a minisztériumhoz, amellyel az [origo] által indított perben született ítéletet kérik számon a gazdasági tárcán.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a jövő héten válaszol a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet által a Gripen-ellentételezési üzlet adataival kapcsolatban indított kampányban érkező állampolgári levelekre - mondta Bajnai Gordon gazdasági miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette, hogy jelenleg tájékozódik az ügyben.

Az [origo] újságírója tavaly indított pert, miután a gazdasági tárca nem adta ki a Gripen vadászgépek vásárlásáért cserében Magyarországon végrehajtott befektetések adatait. Az elsőfokú, majd szeptember elején a másodfokú bíróság is kimondta, hogy ki kell adni a kért közérdekű adatokat. A minisztérium ezután egy tizennégy cég nevét tartalmazó listát juttatott el az [origo]-hoz, amelyen nem szerepelnek olyan vállalkozások, amelyek a tárca korábbi közleményei szerint részt vettek az ellentételezésben. Ráadásul nem jelölték meg azt sem, mekkora összegű ellentételezési üzlet jutott az egyes cégekre.

A perben az [origo] jogi képviseletét a TASZ látta el, amely szerdán kampányt indított az adatok nyilvánosságáért. A kampány célja, hogy a "tudatos és aktív polgárokat bevonjuk a titkolózó közhatalommal szembeni jogi csatába, és ezzel tántorítsuk el a kormányzat szereplőit attól, hogy közérdekű adatokat rejtegessenek, vagy az adófizetők pénzén további rendkívüli jogorvoslati eljárást kezdeményezzenek" - közölte a TASZ.