Tárgyalna a pártokkal a plafontörvényről az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Ötpárti egyeztetést kezdeményezett az SZDSZ a plafontörvényről. Az MSZP és az MDF biztosan jelen lesz a vasárnapi egyeztetésen. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője sem mondott nemet, de előre elutasította az MSZP által javasolt költségvetési hivatal felállítását.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ újabb ötpárti egyeztetést kezdeményez vasárnap délutánra, ahol a plafontörvénnyel kapcsolatban keresik a megállapodást - közölte Kóka János, a párt frakcióvezetője pénteken. A megbeszélésre a parlamenti pártok frakcióvezetőit, illetve a költségvetési és gazdaságpolitikával foglalkozó képviselőit várják. Lendvai Ildikó, az MSZP és Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője egyértelműen kijelentette, hogy résztvesznek az ötpárti egyeztetésen. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője sem mondott nemet, de még Kóka János nyilatkozata előtt bejelentette: kezdeményezőként az SZDSZ "az ügy ura", ugyanakkor elutasítják az MSZP által javasolta költségvetési hivatal felállítását.

Kóka János szerint a plafontörvény konszenzusos elfogadása a befektetők felé küldhető legjobb üzenet, a jelenlegi világgazdasági krízis közepette ugyanis nagyon erős biztonsági elemet jelentene, mert azt mutatná a piacoknak, hogy a magyar állam képes kordában tartani kiadásait és pénzügyeit. Az SZDSZ liberális közgazdászai szerint a gazdaságpolitikai döntéseknek ezekben a hetekben a stabilitást, a versenyképességet és az euró bevezetését kell szolgálniuk.

Az SZDSZ olyan szigorú plafontörvényt szeretne, amely garantálja, hogy az állam 2009-ben ne költhessen többet, mint 2008-ban. Az SZDSZ szerint ez teljesítené a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételeit és a tervezettnél kisebb növekedés esetén is biztonságosan finanszírozhatóvá tenné az államháztartást. Kóka János szerint elsősorban a felsőoktatás, a szociális és nyugdíjrendszer, illetve az állami kiadások újragondolására van szükség.