100 milliós kárt okozott a szélvihar Bánkúton

Vágólapra másolva!
Életveszélyes a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánkúton az a terület, ahol csütörtökön vihar pusztított. A kicsavart fák egymásra dőltek és bármikor lezuhanhatnak. A szél 20 hektárnyi területen tombolt, megrongálta a sípályákat és az elektromos vezetékeket is, az erdőgazdaság százmillió forintra becsüli a kárt.
Vágólapra másolva!

Hirtelen jött vihar pusztított a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánkúton csütörtökön. A terület életveszélyes, mivel a vihar fákat csavart ki, a fák pedig egymásra dőltek és bármikor lezuhanhatnak - közölte az illetékes erdőgazdaság pénteken.

Rencsiné Ágh Márta, az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. szóvivője azt mondta, senkinek a testi épségéért nem tudnak felelősséget vállalni. A Bükk északi, északkeleti részén egy nagy kiterjedésű sávot tarolt le a zivatar, húsz hektárnyi az a terület, ahol biztosan újratelepítésre lesz szükség. Főképp a területen őshonos fafajtát, a bükköst - és kisebb mennyiségben a fenyőket - érintette a vihar. Ezek a fák sekély gyökérzetűek, és a már felázott talajban nem tudnak megkapaszkodni, ellenállni az egy irányból jövő, hatalmas erejű szélnek.

Az előzetes becslések 3-4 ezer köbméternyi faanyag, értékes faállományt kidöntéséról szóltak, a pénteki kárfelmérésen kiderült a közvetlen erdőgazdálkodási kár 10 millió forint, a teljes kár összege meghaladja a 100 millió forintot.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője azt mondta, hogy a tűzoltók csütörtökön este 11 óráig voltak kint a helyszínen; az utat szabadították fel, ahová mintegy 20 fát döntött ki a szél.

Kovács Zoltán, a Bánkúti Síklub elnöke közölte, hogy a vihar megrongálta a sípályákat és a vezetékeket is. Csak késő estére állt helyre az áram- és a telefonszolgáltatás, ezért kommunikálni sem nagyon tudtak Bánkútról.