Sűríti a BKV a temetői járatokat

Vágólapra másolva!
Megállási és behajtási tilalmat vezetett be a rendőrség a hétvégére több fővárosi temető környékén. A BKV sűríti egyes járatait, a közterület-felügyelet pedig fokozott ellenőrzést tart mindenszentek és halottak napja miatt.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb temetők - így az Új köztemető, a farkasréti és a pestszenterzsébeti temető - körüli és az oda vezető utakon is tilos a parkolás szombat reggel 6 órától vasárnap 10 óráig, egyes helyeken éjfélig. Több utcát egyirányúsítottak, azokon az ellenkező irányban csak a tömegközlekedési járművek haladhatnak.

Autóval csak a Fiumei úti sírkertbe és az Új köztemetőbe lehet majd behajtani, a mozgáskorlátozottakat azonban minden temetőbe beengedik gépjárművel. Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatója az MTI-nek ugyanakkor azt mondta: arra kérik a mozgáskorlátozottakat, hogy lehetőség szerint reggel 7 és 12 óra között látogassák meg az emlékhelyeket, amikor feltehetően még kisebb lesz a zsúfoltság.

A fővárosi temetők többségének környékén szombat délelőtt nem alakult ki torlódás - mondta Kalyó László, a BRFK sajtóügyeletese. A rákoskeresztúri Új köztemető kivétel, ott a nagyon erős forgalmat rendőrök irányítják.

Zsúfoltak a temetőkhöz vezető járatok, de nincs fennakadás

A BKV sűrítette a nagyobb temetők irányába közlekedő villamos- és buszjáratait: öt villamos- és húsz buszvonalon közlekednek sűrűbben, akár 3-4 perces időközökben a járművek. Menetrendbe állítanak továbbá egy új villamosjáratot a Baross tér és az izraelita temető között, valamint hét buszjáratot.

A BKV fődiszpécsere szombat koradélután arról számolt be, hogy zsúfoltak a fővárosi temetőket érintő járatok, de nincs fennakadás a közlekedésben. A buszok 80-90 százalék kihasználtsággal közlekednek, de például a 28-as villamoson is 70 százalékos volt a kihasználtság az elmúlt órákban.

A fődiszpécser szerint sokat segít a tömegközlekedési eszközöket választókon, hogy a rákospalotai Új köztemetőnél a korábbiakhoz képest új forgalmi rendet vezettek be: az Újhegyi útra a Maglódi út és a Kozma utca közötti szakaszra nem engedik az autósokat, a BKV járatai azonban közlekedhetnek ott. Így a növekedő forgalom nem befolyásolja olyan jelentősen a buszközlekedést, mint korábban. Zsúfoltság alakult ki az Óbudai temető környékén, de még ott is folyamatosan lehet haladni.

A MÁV a hétvégén megerősítve közlekedteti személyszállító vonatait azokon a vonalakon, amelyeken a legnagyobb az utasforgalom.

Fokozott és folyamatos ellenőrzést tart a fővárosi közterület-felügyelet a temetők környékén; a közterület jogszerű használatát, az engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenységek esetében a szükséges okiratok meglétét és érvényességét figyelik, továbbá nagy figyelmet fordítanak a közterületek rendjét és tisztaságát megsértő tevékenységek megelőzésére és megszüntetésére.