Szlovák településnév-táblákat rongáltak meg a Pilisben

Vágólapra másolva!
Ismeretlenek megrongálták a szlovák feliratú községtáblát két szlovák többségű pilisi faluban. Az egyik érintett polgármester szerint a rongálás provokáció, amely összefügg a szombati, dunaszerdahelyi atrocitásokkal, ahol szlovák roohamrendőrök bántalmaztak magyar focidrukkereket.
Vágólapra másolva!

Festékszóróval fújták le ismeretlenek két, többségében szlovákok lakta magyar falu községtábláját Pest megyében vasárnapra virradóra. A rongálók a szlovák nyelvű településnevet lefújták, a magyar nyelvű változatot viszont nem bántották. A rendőrség rongálás vétsége miatt ismeretlen tettes indított nyomozást.

Bényi Mónika, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy reggel érkezett a bejelentés, amely szerint a szlovák kisebbség lakta Pilisszántó községtáblájának szlovák Szantov nevét szórták be fekete festékkel, a szomszédos Pilisszentkereszt határában pedig az oda vezető utak mentén hasonló módon három táblát is megrongáltak, egyiket pedig oszlopostul kidöntötték. Ugyancsak festékkel "Nácik" feliratot pingáltak a községháza falára. Az ügyben a szentendrei rendőrkapitányság folytat a vizsgálatot.

Lendvai József, Pilisszentkereszt polgármestere szerint a rongálás mögött politikai provokáció húzódhat, amely összefügg a szombati dunaszerdahelyi focimeccsen történtekkel, amikor magyar szurkolókat bántalmaztak és vettek őrizetbe a szlovák rendőrök. Két éve, Malina Hedvig megverésének idején hasonló módon firkálták össze ismeretlenek a községtáblát a többségében szlovákok lakta Piliszentkereszten.

Demján Tamásné, a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke szerint a 2300 lelket számláló faluban békében élnek egymás mellett a magyar, valamint a magukat szlováknak, vagy német származásúnak valló emberek. A községben most folynak az előkészületek a magyar és a szlovák kormány közös finanszírozásával, 160 millió forintból megvalósuló Szlovák Regionális Központ építéséhez.

Szlovákiában a magyar táblákat festik le

Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes vasárnap bejelentette, hogy "a Duna két partja békéjének megőrzése" jegyében Kiss Péter magyar kancellária-miniszterrel akar találkozni, hogy megvitassa a pilisi szlovák falvakban a hétvégén történteket. Caplovic szerint a községtáblák lefestéséhez hasonló bűncselekményeket tárgyalásokkal kell megelőzni. Mint mondta: elvárja, hogy a magyar bűnüldöző szervek mindent tegyenek meg az elkövetők kézre kerítéséért.

A szlovák miniszterelnök-helyettes szerint "Szlovákiában ilyesmi nem történik meg, s hite szerint a szlovákok és magyarok által vegyesen lakott szlovákiai területeken nem is fog megtörténni" - írta a TASR szlovák hírügynökség. Közben Robert Fico szlovák kormányfő vasárnap este egy televíziós műsorban jelezte: elvárja, hogy Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szlovák parlamentben elhatárolódjon az olyan történésektől, mint amilyenek a szlovákok által is lakott két pilisi falu helységnévtáblájával történtek.

A TASR az ügyben megszólaltatta Bugár Bélát, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnökét, jelenlegi parlamenti képviselőjét is, aki szerint az ilyen festékszórós ügyek esetiek, és ahogy az egyik, úgy a másik oldalon is "sajnos előfordulnak". "Egyetérteni nem lehet velük, de mi ezt Szlovákiában x-esetben megtapasztaltuk" - fogalmazott Bugár. Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője szerint felháborító, hogy Dusan Caplovic nem látja, hogy "nincs még egy ország a világon, ahol annyi lefestett magyar helységnév található, mint Szlovákiában."