Csúcsidőszakban ellenőrzik a BKV emberei, valamint biztonsági őrök a 4-es és a 6-os villamos Moszkva téri végállomásánál a jegyek és bérletek érvényességét. A rendszert jövő hétfőn bevezetik a két járat Fehérvári úti és Móricz Zsigmond körtéri végállomásán is.

Megkezdődött a jegy- és bérletellenőrzés a 4-es és a 6-os villamos Moszkva téri végállomásánál hétfő reggel. Kiricsi Karola BKV-szóvivő elmondta: a közlekedési cég a metrónál már megszokott ellenőrzést terjesztette ki, így reggel hat és kilenc, valamint délután három és hat óra között ellenőrzik a 4-es és a 6-os villamosokra a felszálló utasokat a Moszkva téren.

A végállomáson jegyellenőrök és biztonsági őrök állnak a villamos minden ajtajánál. Kiricsi közölte: amikor a metrónál másfél éve bevezették az ehhez hasonló ellenőrzési rendszert, hamarosan napi nyolcmillió forinttal több bevétele lett a BKV-nak. A felszíni közlekedés esetében pedig, amikor az Etele téri buszvégállomáson elkezdték a rendszer tesztelését, ötször annyi jegyet adtak el, mint előzőleg.

A szóvivő szerint a rendszert jövő hétfőn bevezetik a 4-es és a 6-os villamos Fehérvári úti és Móricz Zsigmond körtéri végállomásán is. A közlekedési vállalat a szigorítással azt szeretné elérni, hogy a bliccelők ne juthassanak fel a járművekre. Emellett az ellenőrzések is folytatódnak a villamosvonalon.

Kiricsi Karola az MTI kérdésére elmondta, hogy az új rendszer nem okoz többletköltséget a közlekedési vállalatnak, hiszen csak átcsoportosítással jár, nem kellett több embert felvennie a cégnek. A biztonsági őrök zöld karszalagot hordanak (a jegyellenőrök kéket) és nem pótdíjazhatnak.

Az MTI tudósítója szerint az utasok egy része helytelenítette az új rendszert, sokan hangosan is méltatlankodtak a szigorú ellenőrzés miatt. Mások viszont nem idegeskedtek a BKV szigorításán, mint az MTI-nek egy nő elmondta: megszokta már az ilyen fajta ellenőrzést a metrónál.

A rendszer az MTI szerint nem okozott fennakadást a reggeli csúcsforgalomban, a villamosra való felszállás folyamatos volt.