Ketten meghaltak egy Molotov-koktélos támadásban Nagycsécsen

Vágólapra másolva!
Ketten meghaltak Nagycsécsen, miután Molotov-koktélt dobtak, valamint rálőttek a házukra. Az épület kiégett. Az egyelőre ismeretlen támadók a vele szemben lévő házra is "gyúlékony anyaggal megtöltött palackot" dobtak. A rendőrség egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel. A környéken összegyűltek a kisebbségi önkrományzatok vezetői, szerintük szélsőséges csoportok vannak a háttérben. A nyomozás vezetője szerint eddig semmilyen szélsőséges megnyilvánulást nem tapasztaltak Nagycsécsen, a lehetséges indítékokról viszont egyelőre nem tudott nyilatkozni. 
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő Nagycsécsen, miután nem sokkal éjfél után "gyúlékony anyaggal megtöltött palackot" dobtak, valamint rálőttek a házukra. A községben két egymással szemben lévő házat támadtak meg az egyelőre ismeretlen tettesek.

Fendkívüli sajtótájékoztatóján Mecser Tamás ezredes, főkapitány-helyettes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta, hogy az elkövető vagy elkövetők személye eddig ismeretlen, és az esetleges indítékról sem tud érdemben nyilatkozni. Nagycsécsen, a Dózsa György utca végén lévő két, csaknem szemközti házat érte a támadás. Az egyik épületben - miután bedobták a Molotov-koktélt - tűz keletkezett. A házban tartózkodó három felnőtt és egy gyermek megpróbált kijutni a lakásból, eközben érte a halálos lövés a két felnőttet. A ház tulajdonosa is megsérült.

Nem célzott lövések voltak

A helyszínen tartózkodó bűnügyi szakértő szerint éles lőfegyverből adták le a lövéseket, a támadó azonban nem láthatta, hogy ki és hol tartózkodik a házban, tehát nem célzott lövésekről van szó.

A szemben lévő házra - ahol két gyermek és a szülők voltak otthon - is dobtak Molotov-koktélt, de az nem gyulladt be, így nem is okozott tüzet. Mindkét házban többen tartózkodtak a támadás idején - közölte az [origo]-val Dobi Tamás, a megyei rendőrkapitányság sajtóügyeletese.

Az elkövetők elmenekültek a támadás után, a rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást. A rendőrség körbezárta azt az útszakaszt, ahol a Molotov-koktélos támadás történt. A szemle hétfő délután is tartott, de a nyomozás érdekében és jelenlegi szakaszában ezekről pontosabb információ nem közölhető - mondta Mecser Tamás

Draskovics Tibor rendészeti miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy kiemelt ügyként kezelik a Nagycsécsén történt gyilkosságot, a történtek kiderítésére külön nyomozócsoportot hoztak létre. A nyomozócsoportban nem csak az illetékes megyei rendőrkapitányság, hanem a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai is helyet kaptak.

Nagycsécsen eddig nem voltak szélsőséges akciók

Az ezredes közölte azt is, hogy a Tiszaújvárostól tíz kilométerre lévő, 916 lakosú Nagycsécs bűnügyi szempontból nem fertőzött terület. Összesen 35 bűncselekmény történt idén, ebből kettő volt személy elleni erőszak. Megjegyezte: eddig semmilyen szélsőséges megnyilvánulást nem tapasztaltak Nagycsécsen.

Ezt az információt megerősítette Gulyás Ottó, a település polgármestere is, aki közölte: a helyi önkormányzat anyagilag is támogatja majd az áldozatok családját. A polgármester elmondta, hogy a községben - ahol a roma lakosság aránya mintegy 30 százalék - jó a kapcsolat a kisebbséggel. "Itt is, mint minden kis faluban vannak problémák, de arra, hogy ekkora horderejű bűncselekmény történjen, senki sem gondolt" - közölte.

A megyei rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt indított nagy erőkkel nyomozást. A főkapitányság vezetője egymillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

Terjednek a téves információk

Egy közeli utcában lakó asszony délelőtt azt mondta az [origo]-nak, hogy senkit nem engednek a helyszín közelébe, a bámészkodókat hazaküldik. Az asszony látásból ismerte a megtámadott ház lakóit, de azt is mondta, nem nagyon barátkoztak a falubeliekkel - ők ugyanis a periférián laktak.

Az áldozatok szomszédja - aki a másik megtámadott házban él - azt mondta az MTI-nek, hogy az ő élettársa hozta ki a halálos áldozatokat a lakásukból. Úgy tudja, hogy mindkettejüket fejbe lőtték. Egy közelben lakó férfi a szomszédoktól úgy értesült: az egyik áldozatra ötször is rálőttek.

Egy nagycsécsi asszony - akinek menye a Dózsa utcában lakik - szintén úgy tudja, hogy agyonlőtték az égő házból kifutó két embert. Az asszony az [origo]-nak azt mondta, hogy a megtámadott házban négyen tartózkodtak: egy férfi és a felesége, szellemi fogyatékos lányuk, valamint egy mozgássérült fiú, akit a házaspár nevel. Ők voltak benn, mikor égett a ház - állította az asszony. A házban lakó nőt és a mozgássérült fiút lelőtték, a férfit csak súrolta a golyó, ezután a tettesek autóval elmenekültek a helyszínről - így tudja az asszony. Hozzátette: a szellemi fogyatékos kislány azért élte túl a lövöldözést, mert süket, így a támadásból semmit sem hallott.

Az [origo] kérdésére, hogy voltak-e szemtanúk, a rendőrség sajtóügyeletese azt mondta, hogy azonnal megkezdték a tanúkihallgatásokat. Dobi Tamás nem tudott válaszolni arra, hogy az áldozatoknak lehettek-e haragosaik.

Forrás: MTI

Nagycsécs polgármestere délutánig nem elérhető. A városházán az [origo]-nak annyit mondtak: nem tartózkodik a támadás helyszínén.

Összegyűltek a kisebbségi vezetők

A tragédia hírére a környékbeli települések cigány önkormányzati vezetői is összegyűltek, akik már reggel egyeztettek a rendőrséggel. Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke az MTI-vel a helyszínen közölte: két védtelen ember halt meg a támadás során, akik sosem ártottak senkinek. "Hátulról, galád módon követték el a bűncselekményt" - tette hozzá.

A helyiek azt mondták, a robbanásra lettek figyelmesek. Nagy Tibor - aki maga is megsérült a támadás során - az MTI-nek azt mondta: felesége és bátyja halt meg. Felálltak, hogy kinézzenek az ablakon, és akkor érte őket a lövés.

Nagycsécsen nincs kisebbségi önkormányzat. Az összegyűlt környékbeli kisebbségi önkormányzati vezetők viszont egyöntetűen úgy gondolják, hogy szélsőséges csoportok vannak a háttérben. Nótár Zoltán, az igrici kisebbségi önkormányzat vezetője azt mondta, információi szerint az áldozatok sosem kerültek összeütközésbe a törvénnyel.