Megszökött ítélethirdetés közben Farkas Péter és testvére

Vágólapra másolva!
Öt év fegyházbüntetést kapott kábítószerrel visszaélés miatt első fokon az egykori olimpiai bajnok birkózó, Farkas Péter, míg testvérére ugyanezért a bűncselekményért hét évet szabtak ki. Az ítélet több órás kihirdetése közben először a sportoló testvére, majd Farkas Péter is eltűnt a bíróság épületéből, miközben a tárgyaló előtt rendőrök voltak. Az üggyel kapcsolatban vizsgálatot kezdeményezett az igazságügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Testvére után Farkas Péter egykori olimpiai bajnok birkózó is megszökött a többórás ítélethirdetésről a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hétfőn. Nem jogerősen Farkas Péter olimpiai bajnokot 5 év fegyházra ítélte a bíróság kábítószerrel való visszaélés miatt, testvérét, Károlyt pedig 7 évre. A bíróság azt is elrendelte, hogy hajtsák végre a Farkasra korábban jogerősen kiszabott egyéves börtön büntetést.

Az ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a mosdóba ment, majd eltűnt az épületből. Amikor a határozathirdetés folytatásakor már nem jött vissza a tárgyalóba, a bíróság nyomban elfogatóparancsot bocsátott ki ellene. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, arról aztán már Farkas Péter sem jött vissza.

Az első fokú ítélet kihirdetésének végén a bírónő a Farkas testvérek előzetes letartóztatását rendelte el a távollétükben. Mindeközben a tárgyaló előtt rendőrök ültek. Az ítélet nem jogerős, mert a vád és a védelem is fellebbezett ellene. A vádlottak szabadlábon védekeztek.

A bíróság közleménye szerint a vádlott távolléte az ítélet kihirdetésének nem akadálya, Farkas Károly magatartását az ítélet ellen bejelentett fellebbezésnek tekintik. A hivatalos közlemény szerint Farkas Károly esetében a magatartása nem bűncselekmény, mert szabad lábon védekezett.

A per harmadik vádlottja hat év fegyházbüntetést kapott, mint társtettes ugyanebben a bűncselekményben.

Az ítélethirdetést követően a vád és a védelem is fellebbezett, így Farkas Péter és társainak kábítószerügye másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik. Az ügy egyszer már eljutott másodfokra, ám akkor a Fővárosi Bíróság megsemmisítette az elsőfokú ítéletet és az eljárás megismétléséét rendelte el.

A vádlottak eltűnéss miatt vizsgálatot kezdeményezett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál és az ügyvédi kamaránál. A miniszter javaslatokat és intézkedéseket vár annak érdekében, hogy a súlyos bűncselekményt elkövetők ne vonhassák ki magukat büntetések végrehajtása alól - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.